Ziua Mondială a Mediului / „Gândeşte. Mănâncă. Salvează – Consumă raţional!”

mediu2

Ziua Mondială a Mediului este marcată, astăzi, printr-un seminar regional ce are loc la Iaşi în cadrul programului „Natura 2000. La manifestarea organizată de Ministerul Mediului participă o delegaţie din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ, condusă de Eduard Corduneanu, directorul executiv.

Tema manifestării de anul acesta este „Think.Eat.Save” – „Gândeşte.Mănâncă.Salvează – Consumă raţional!” şi APM Neamţ a demarat încă de săptămâna trecută o serie de acţiuni în judeţ, în care au fost angrenaţi în mod deosebit elevii de la toate unităţile din cele patru oraşe. Semnalul de alarmă dat de însăşi tematica ediţiei din acest an se concretizează printr-o campanie de conştientizare a risipei generalizate de hrană şi a efectelor asupra mediului pe care alegerile noastre în materie de alimente le conferă. Specialiştii îşi propun ca anul acesta să imprime în mentalitatea omului de rând, prin acţiunile campaniei, idei prin care să aleagă preponderent alimente eco, să înveţe să cumpere şi să consume cu grijă, fără a mai fi nevoie să arunce, întrucât hrana de la gunoaie produce metan, gazul care contribuie la efectul de seră şi la încălzirea globală.

APM Neamţ vine în această campanie derulată pe plan local cu o serie de pliante şi broşuri editate cu sprijinul Companiei Judeţene Apa Serv Neamţ ce au început să fie distribuite în toate şcolile din judeţ. Astăzi, elevii romaşcani participă la acțiunea de salubrizare inițiată de Primăria municipiului Roman în parteneriat cu APM Neamț şi derulată de echipajele ”Eco-Patrulei Școlare” în  zonele arondate unităților de învățâmânt. În această săptămână se desfăşoară şi un sondaj de opinie prin completarea unor chestionare legate de consumul iraţional de alimente. Pe 10 iunie este programată finalizarea campaniei, printr-o masă rotundă la care să se analizeze rezultatele sondajelor de opinie şi urmată de premierea unităţilor de învăţământ participante la campanie.

Acţiuni de conştientizare a comunităţii în privinţa adoptării unei atitudini responsabile faţă de sursele şi resursele de hrană vor continua anul acesta, declarat de parlamentarii Uniunii Europene drept Amul European Împotriva Risipei de Alimente. Potrivit datelor oficiale, în prezent risipa de alimente în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se ridică la 89 de milioane de tone pe an (circa 179 de kilograme pe cap de locuitor), iar în situaţia în care nu se vor lua măsuri, în 2020 risipa va ajunge la 126 de milioane de tone, ceea ce înseamnă o creștere de 40%. Asta, în condiţiile în care în UE, peste 80 de milioane de cetățeni se confruntă cu sărăcia, 16% din populația Europei este vulnerabilă, din care peste 43 de milioane de cetățeni sunt amenințați de sărăcia alimentară.

În ţara noastră, statisticile arată că un român aruncă anual la gunoi 97,5 kilograme de mâncare proaspată, iar la nivel naţional, tot într-un an, cantitatea de hrană proaspătă care ajunge la ghenă se ridică la 1,85 milioane de tone. Specialiştii Comisiei Europene mai arată că gospodăriile sunt responsabile pentru 42% din risipă, în condiţiile în care aproape două treimi ar putea fi evitatată, producătorilor le revin 39%, retailerii – 5%, în timp ce serviciile de catering „produc” 14% din risipa totală de alimente dintr-un an. La nivel global, studiile arată că agricultura şi defrişările „răspund” de 30% din emisiile de gaze cu efect de seră, în vreme ce pescuitul excesiv este cauza scăderii cu 30% a populaţiilor de peşti din mări.

Cristina IORDACHE