* Câteva mii de cetățeni au participat duminică, 14 august, la manifestarea organizată pe „Marea dintre Munți“ în cinstea Fecioarei Maria, ocrotitoarea militarilor marinari * Printre invitații primarului Nicolae Sălăgean s-au aflat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, vicepreședinții Asaftei și Dulamă, precum și comandorul Eugen Domunco din partea Statului Major al Forțelor Navale Române * Izvorul Muntelui este singurul lac din țară pe care se sărbătorește Ziua Marinei
Au răsunat munții și a vibrat „Marea Bicazului“ de cânt și voie bună, la cea de-a 55-a ediție a Zilei Marinei, sărbătorită în organizarea impecabilă a Primăriei și Consiliului Local Bicaz, cu sprijinul Consiliului Județean și al sponsorilor. Mii de oameni, veniți din toată țara și de peste hotare, s-au întâlnit, în duminica de 14 august, la Baza Navală și de Agrement din Portul Bicaz, pentru a participa la sărbătoarea marinărească desfășurată pe Lacul de acumulare „Izvorul Muntelui“ Bicaz, format pe Bistrița, în spatele barajului înalt de peste 120 de metri. Pe baraj, fluxul de mașini era de nestăvilit, iar polițiștii, mobilizați în număr foarte mare, au dirijat circulația pe tot parcursul zilei, pentru evitarea ambuteiajelor.
Cu doar câteva minute înainte de festivitatea de deschidere a evenimentului, norii denși s-au risipit, iar soarele „le-a zâmbit“ celor veniți la sărbătoare, cuprinzându-i sub razele generoase. Sărbătoarea Marinei a cuprins o serie de activități specifice, lansarea pe apă a unor coroana de flori în memoria marinarilor căzuți la datorie, desfășurarea de obiceiuri și concursuri marinărești, defilarea flotei marine, discotecă în aer liber, spectacole de muzică și dansuri populare.
La manifestările din port au fost prezente oficialități locale și județene, respectiv primarul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean, alături de oaspeți de seamă, Ionel Arsene – președintele Consiliului Județean Neamț, și vicepreședinții Ioan Asaftei și Laurențiu Dulamă, iar din partea Statului Major al Forțelor Navale Române a fost delegat comandorul Eugen Domunco. Startul manifestărilor a fost dat după momentul solemn al intonării Imnului de Stat.
Prezențe onorante, discursuri emoționante
Primarul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean, i-a salutat pe toți cei prezenți la marea sărbătoare. „Iată-ne din nou aici, în Portul Bicaz, pe malurile Mării dintre Munți, așa cum ne place să-i spunem, pentru a sărbători, a 55-a oară, Ziua Marinei, aici, în locul în care muntele se îngemănează atât de minunat cu apa, cu pădurea. În numele Primăriei Bicaz și al Consiliului Local urez bun venit tuturor la marea noastră sărbătoare! Și de astă dată am avut sprijinul Consiliului Județean Neamț pentru organizarea evenimentului, dar și al unor sponsori cu inimă mare, cărora le mulțumim. Este știut faptul că lacul de acumulare de la Bicaz este singurul lac de interior din țară unde se sărbătorește Ziua Marinei Române. Se întâmplă acest lucru pentru că, în urmă cu 60 de ani, la Bicaz s-a scris istorie. În acele vremuri, de la Galați au fost detașați marinari pentru a desfășura, în principal, activitate cu caracter economic, și totodată s-a împământenit și această sărbătoare. Cu onoare și respect ducem mai departe această tradiție, motiv pentru care suntem și astăzi prezenți aici, în Portul Bicaz. Aici avem un nucleu minunat de marinari. Din păcate, cu anii, numărul lor a scăzut, pentru că în timp activitățile economice nu s-au mai desfășurat așa cum a fost la începuturi. Actualmente, activitatea se bazează pe turism naval. Acesta este un lucru deosebit, pentru că în acest mod avem cum, cu ce și cu cine să primim cu mare drag turiștii la poalele Muntelui Ceahlău. Tuturor marinarilor română le urăm «La mulți ani!» de ziua lor, să aibă vânt bun din pupa, bucurii și sănătate!“, a spus, în deschidere, Nicolae Sălăgean.
Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean, și-a exprimat, la rându-i, toată admirația pentru marinarii aflați în slujba patriei și a subliniat că va continua să fie un susținător al manifestărilor prilejuite de Ziua Marinei. „Sărbătorim o zi dragă sufletului nostru aici, la poalele Muntelui Ceahlău. Sărbătorim marea noastră dintre munți și pe marinarii care sunt urmași ai celor care au venit de la Galați la Bicaz pentru a constitui un nucleu și care, la începuturi, au avut drept sarcină transportul permanent de persoane, a celor care locuiau în satele de pe malul lacului. Totodată, aveau sarcina de a tracta plutele care treceau de la Dorna spre Bicaz, ca apoi de aici să fie încărcate pe mijloacele de transport bușteni pentru a lua calea locurilor de prelucrare. Avem aici, la Bicaz, un nucleu de marinari destoinici, care sunt la datorie zi și noapte, și cărora, de Ziua Marinei, în numele Consiliului Județean Neamț și al meu personal, le adresez din suflet sincere felicitări și sănătate, împliniri, bucurii și tot ceea ce-și doresc alături de familiile lor. Sfânta Maria, ocrotitoarea marinarilor, să vă aibă în pază, să vă lumineze drumurile și să vă păzească de primejdii. De asemenea, tuturor celor prezenți aici le urez sărbătoare frumoasă. Îmi doresc ca în fiecare an să aibă loc această manifestare, iar eu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Neamț, și colegii mei vicepreședinți vom sprijini mereu astfel de manifestări. La mulți ani!“, a spus Ionel Arsene.
Cu emoție în glas, comandorul Eugen Domunco a transmis mesajul șefului Statului Major al Forțelor Navale, dr. Alexandru Mîrșu. „Ca în fiecare an, la 15 august, comunitatea navală sărbătorește «Ziua Marinei Române», zi care ocupă, prin semnificație și încărcătură spirituală, un loc aparte în sufletul românilor. Se împlinesc, anul acesta, 114 ani de tradiții frumoase, când în Constanța, la 15 august 1902, la bordul crucișătorului Elisabeta se serba, pentru prima dată, Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului fiind oficializată ca ocrotitoare a marinarilor militari români. Navigația nu este o activitate nouă în zona Bicazului. Plutăritul pe malul Bistriței a fost, pentru decenii, una dintre cele mai frumoase și respectate ocupații ale oamenilor din aceste locuri. Anii 50 au adus, pentru locuitorii zonei și pentru marinarii veniți aici în sprijinul lor, noi provocări, odată cu începerea lucrărilor la barajul de acumulare. Misiunea lor a fost să rezolve problemele specifice acelor vremuri: tractarea plutelor de bușteni precum și supravegherea lucrărilor specifice ridicării unuia dintre cele mai mari baraje de interior din Europa la acea vreme. Cu ocazia Zilei Marinei doresc să vă transmit dumneavoastră, moștenitori ai bogatelor tradiții marinărești, ale înaintașilor și tuturor celor care cu gândul și cu fapta sunteți alături de marinarii militari de ziua lor, urări de sănătate, bucurii și realizări în activitatea viitoare!“, a transmis comandorul Eugen Domunco.
Slujbă religioasă pentru binecuvântarea celor prezenți și de pomenire a marinarilor români trecuți în lumea celor drepți
Conform tradiției creștine, sărbătoarea a fost înnobilată prin oficierea, de către părintele Daniel Dosoftei, preot paroh al Parohiei Izvoru Muntelui, a unei slujbe religioase pentru binecuvântarea tuturor celor prezenți la manifestare și pomenirea celor care, în calitate de marinari români, au trecut în lumea celor drepți luptând pentru libertatea și independența noastră de astăzi.
„Chiar dacă ne mai desparte o zi de slăvitul praznic al Adormirii Maicii Domnului (sărbătoarea de luni – n.r.) nu se cuvenea să nu-l chemăm pe Dumnezeu, cu toate activitățile noastre, indiferent că este vorba de bucurie sau de întristare, pentru că orice activitate din viața omului trebuie să primească binecuvântare de la Dumnezeu. Așa se face că astăzi, împreună, cu toată dragostea, serbăm aici, la Bicaz, pe Lacul Izvoru Muntelui, Ziua Marinei – ziua marinarilor și cu aceeași bucurie pe care și-a exprimat-o și domnul primar, suntem mândri că ne aflăm pe aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, că suntem moștenitori ai unei asemenea, realizări, dar totodată suntem conștienți că această moștenire ne responsabilizează să transmitem la rândul nostru nu numai ceea ce am primit fizic, ci mai mult decât atât, moștenirea sufletească a tradițiilor, a credinței“, spus părintele Daniel Dosoftei.
Program marinăresc, muzică de calitate și artificii
Sărbătoarea din acest an a cuprins și momente de tradiție, savurate de publicul numeros, printre care fundarea ancorei cu flori, în memoria eroilor apelor, salutul Zeului Neptun cu tridentul în mâna stângă, defilarea flotei și trecerea plutei alegorice pe care s-au aflat oameni costumați în straie populare și care au prezentat modul în care se plutărea pe Valea Bistriței. Programul marinăresc pregătit de organizatori a cuprins o serie de întreceri, precum vânătoarea de rațe, școndrul cu purcel, nunta cu pirați și concursuri de bărci, hidrobiciclete și înot.
După-amiază, pe scena special amenajată în port, au evoluat interpreți cunoscuți – Ion Paladi, Lucica Păltineanu, Sorin Filip, artiști ai Ansamblului folcloric „Floricică de la Munte“ și ai Ansamblului comunei Horia. Seara a fost un program de discotecă, în acordurile unor formații renumite, printre care Narcotic Sound. Sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii și lansarea unor lampioane deasupra lacului.
Geanina NICORESCU