Ziua Învățătorului, sărbătorită împreună cu revista ­„Apostolul“

Sindicatul din Învățământ Neamț și Asociația Învățătorilor din Județul Neamț organizează Sărbătoarea Zilei Învățătorului vineri, 30 iunie a.c., începând cu ora 11.00, în Sala „Theodor Macarie“ a Liceului de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamț.

Cu această ocazie vor fi decernate Premiile revistei „Apostolul“, ediția a doua, oferite prin colaborarea generoasă a Sindicatului din Învățământ și Asociației Învățătorilor din județul Neamț, editorii acestei publicații.

„Evenimentul va fi însoțit de lansarea oficială a numărului 200 al revistei „Apostolul“, care și-a debutat cea de a doua serie mileniul trecut, în martie 1999“, precizează organizatorii.

Redăm în cele ce urmează unul dintre textele aniversare din „Apostolul“.

Revista „Apostolul“, la ceas aniversar

„Apostolul“, revista cadrelor didactice din județul Neamț, aniversează pe 30 iunie apariția celui de-al 200-lea număr care face parte din seria nouă, odată cu Ziua Învățătorului.

Realizatorii ei sunt: neobositul redactor-șef, Mircea Zaharia, căruia îi doresc din suflet multă sănătate, aceeași putere de muncă și să aibă parte numai de bucurii, împreună cu întreg Consiliul de redacție, colaboratorii și cititorii ei.

Dacă vrem să vorbim despre revista noastră, o să observăm că istoria ei este strâns legată de istoria Asociației Învățătorilor din România.

În 1898 a fost organizat la Ploiești primul Congres al Învățătorilor din toată țara. A urmat organizarea secțiilor pe județe, iar la Piatra Neamț, sub denumirea de „Asociația Generală

a Învățătorilor din România“ a luat ființă „secția județeana Neamț“, în anul 1912.

În măsura în care dascălii aveau tot mai mult sentimentul de castă, cu misiunea nobilă a luminării neamului, se simțea, tot mai mult nevoia unei publicații pentru ca oamenii școlii să scrie și să-și spună cuvântul. Astfel, în noiembrie1934, la Piatra Neamț, un colectiv de dascăli inimoși a scos revista „Apostolul“, o revista profesională a cadrelor didactice. Ea a apărut între 1934 și 1944. În 1999, domnul Mircea Zaharia, împreună cu Florin Florescu, Dumitrița Vasilca, Gheorghe Amaicei, Ștefan Corneanu și toți ceilalți, s-au gândit să facă din nou revista. Și au făcut-o. Cu aceeași responsabilitate ca cea a înaintașilor noștri, cu aceeași dragoste, cu aceeași pasiune. O revistă a cadrelor didactice nu este un moft și nici o joacă. E

un loc serios, stimulativ intelectual, capabil să ne adune și să dea culoare și sens muncii noastre. Ceea ce îi dorim să facă în continuare, încă 200 de numere!

La mulți ani!

Profesor Gheorghe AMAICEI,

Președinte de Onoare al Asociației Învățătorilor Neamț