Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor

ziua monumentelorÎn judeţul Neamţ se află 524 de monumente istorice, de arhitectură, cult şi situri
„Am fi vrut să marcăm această zi, dar din păcate bugetul nu ne permite”, ne-a spus Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural

În fiecare an, pe data de 18 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, la iniţiativa Comitetului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS).  Sărbătorită pentru prima dată pe 18 aprilie 1982, Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor a fost ulterior aprobată la Conferinţa Generală UNESCO din 1983.

Această zi oferă publicului posibilitatea de a conştientiza diversitatea şi vulnerabilitatea patrimoniului cultural şi de a face eforturi pentru protejarea şi conservarea acestuia.

Alături de patrimoniul cultural, şi patrimoniul industrial se află în pericol, la nivel mondial. Fabrici, mine, căi ferate, instalaţii de producere a energiei electrice, locuinţe muncitoreşti sunt în pericol de dispariţie prin distrugere şi abandon, existând astfel riscul de pierdere a unor mărturii esenţiale privind geniul creator al umanităţii.

Pe plan local, nu se întreprind activităţi pentru a marca Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor. Deşi disponibilitate există, lipsa banilor îşi spune din nou cuvântul:

„Am fi vrut să marcăm această zi, dar din păcate bugetul nu ne permite. Este destul de greu, pentru că nu avem personal, lucrând cu contract de prestări servicii. Aşteptăm rectificarea bugetară şi poate lucrurile se vor schimba, măcar în a doua jumătate a anului”, ne-a spus Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Neamţ.

În judeţul Neamţ se află 524 de monumente istorice, de arhitectură, cult şi situri. Dintre acestea, un număr de 20 de monumente se află într-o stare avansată de degradare. Între acestea se numără: Conacul Catargi de la Tupilaţi, Cazinoul şi clădirea fostului Tribunal de la Bălţăteşti, Biserica de la Poiana Teiului, Biserica „Buna Vestire” din Rediu sau Conacul Krupenschi din Podoleni.

Irina NASTASIU