Ziua Europeană a Limbilor Străine, sărbătorită la Şcoala nr.6 „Daniela Cuciuc”

elevi scoala Cucicuc JPEG

Profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale „Daniela Cuciuc” din Piatra Neamţ au sărbătorit Ziua Europeană a Limbilor Străine în cadru festiv, argumentând importanţa studierii limbilor străine şi cultivarea unei diversităţi culturale şi lingvistice.

„Elevi de la clasele a VII si VIII s-au întrecut pe ei înşişi exprimând şi traducând în cel puţin cinci limbi străine o poezie scrisă de un autor de carte beletristică, profesor la şcoala noastră, distinsul Lucian Strochi. A fost o acţiune reuşită, care-i învaţă pe copii să fie cetăţeni europeni, cu deschidere către toate popoarele, către toate culturile”, ne-a declarat Niculina Niţă, directoarea Şcolii „Daniela Cuciuc”.

Coordonatorul acestei manifestări, profesoara Magdalena Lupu, cea care le predă elevilor engeză şi franceză, este de principiul ca, după fiecare oră, ursanţii să plece cu un cuvânt în plus învăţat, cu o informaţie care să-i ajute pe viitor să-şi caute o slujbă, să vadă lumea, iar proiectul a fost „construit” exact pe această bază de dezvoltare educaţională:

„Este foarte important să le amintim elevilor că suntem români dar în acelaşi timp să le amintim că nu putem să înaintăm în Europa decât dacă ştim limbi străine. Şi atunci, în afara celor care se studiază în şcoală, engleza, franceza şi chiar germana, i-am angrenat pe elevi să caute cuvinte cu semnificaţie pentru ei şi să le traducă în alte limbi, au căutat steagurile diverselor ţări europene, le-au desenat, am cântat împreună, am recitat poezii în alte limbi, pentru ca Europa să fie mai aproape de ei dar, în acelaşi timp, ei să realizeze că este important să fim cetăţeni europeni compleţi, ceea ce nu se poate decât atunci când vorbeşti mai multe limbi străine sau măcar le înţelegi”.

Elevii implicaţi în proiect ne-au spus cum au sărbătorit ziua de 26 septembrie:  „Am început prin a prezenta un discurs despre importanţa limbilor străine”, ne-a spus Alexandru Coţofan. „Eu am avut un discurs despre importanţa limbilor europene, când se sărbătoreşte Ziua Europenă şi pe câteva frunze confecţionate de noi am scris cuvintele „frăţie, egalitate şi viaţă” şi le-am tradus în toate limbile din europa”, a spus Alexandru Savin, din clasa a VIII-a. În viziunea Georgiei, Europa este „acasă”:  „Am desenat The tree of languages”, pentru că toţi suntem uniţi într-un arbore mare; toţi suntem ca o familie, iar vorbind mai multe limbi, putem comunica  între noi”.

printre realizările de seamă ale colectivului de cadre didactice şi elevi ai  Şcolii „Daniela Cuciuc” se numără elaborarea  unui ghid de bune practici în 4 limbi, care promovează valorile morale, şi care a fost apreciat la Bruxelles: „Am elaborat un dicţionar multilingvistic cu valori morale în povestirile populare. O altă colegă, Carmen Nohai, a fost nominalizată să participe la o întâlnire la Bruxelles, de schimb de bune practici şi, printre altele, a fost depus acest ghid care promovează ceea ce au evidenţiat copiii şi în cadrul aestui proiect, respectiv valorile cetăţeniei europene”, a conchis directoarea şcolii, Niculina NIţă.

 

 

Geanina NICORESCU