Ziua Educației, program pentru competențe de grafică IT, la Săbăoani

Erasmus01*Punctul culminant al proiectului va fi un stagiu de pregătire practică, de trei săptămâni, pe care mai mulți elevi îl vor face la trei firme de primire din Spania

Ziua Educației a fost marcată la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani prin conferința de lansare a proiectului „Competențe de grafică IT – o șansă pentru viitor“. Proiectul (cu numărul 2015‐1‐RO01‐KA102‐014270) a fost declarat eligibil de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, ca agenție de implementare pentru programul comunitar Erasmus+, iar bugetul eligibil are valoarea de 89.678 Euro. „Este un proiect care răspunde nevoii Liceului Teoretic «Vasile Alecsandri» Săbăoani de a crește calitatea educației inițiale a elevilor noștri de la clasele de matematică-informatică și nevoii instituției de deschidere europeană și de contact cu firme de pe piața muncii europene în domeniul informatic, pentru a înțelege cum și ce anume trebuie să le oferim elevilor spre a le spori șansele la angajare și de reușită în viață“, a precizat prof. Lilioara Cojan, manager de proiect.

În cadrul proiectului, mai mulți elevi vor merge în Spania, pentru a face practică la trei firme din domeniu. „Participanții vor dobândi experiență practică în cadrul a trei firme de primire din Spania, unde vor efectua 90 de ore de practică fiecare, lucrând câte șase ore pe zi. Timp de trei săptămâni, participanții vor beneficia și de un program cultural bogat, și de ore de limba spaniolă. În cadrul stagiilor de pregătire practică, elevii vor învăța să creeze elemente pentru print care fac parte din portofoliul de identitate vizuală  al unei instituții, iar la final competențele lor vor fi înscrise în Europass Mobility“, a declarat prof.  Liliana Gligor, membră a echipei de proiect.

Participanții la acest proiect sunt elevii din clasele 9-10 al anului școlar 2015-2016, de la profilul matematică-informatică, cărora le vor fi predate noțiuni despre utilizarea programelor pentru calculator Windows, Word, Excel, Power Point, Internet ș.a. Elevii vor obține, la terminarea liceului, „Atestat de certificare a competențelor profesionale în informatic“.

La finalul proiectului, adică la data de 30.09.2016, pe lângă cunoștințele atestate, vor rezulta un curs opțional de „Grafică IT pentru print“, materiale didactice, un portofoliu de identitate vizuală pentru print al liceului, 34 de portofolii de evaluare a participanților, o revistă a liceului, șase portofolii de identitate vizuala cu elemente de print ale firmelor de stagiu, un blog al proiectului, 34 de articole pe blogul proiectului, un site al proiectului, două galerii foto și un panou al proiectului.

Mihael BALINT