* Semnal de alarmă în săptămâna mondială de luptă împotriva glaucomului
Aproximativ 140.000 de români suferă de glaucom, conform datelor Societății Române de Glaucom, însă conform statisticilor mondiale 50% dintre pacienți sunt nediagnosticați. Potrivit datelor furnizate de dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Neamț, în județul nostru au fost diagnosticate, anul trecut, 307 cazuri noi de glaucom.
În intervalul perioada 6-12 martie, la nivel mondial se marchează Săptămâna Mondială a Glaucomului, prin care se dorește atragerea atenției asupra riscurilor acestei afecțiuni.
„La bolnavii cu glaucom, presiunea intraoculară este crescută, ceea ce duce în timp la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Pe măsură ce nervul optic se deteriorează, câmpul vizual al pacientului se îngustează, fapt care duce la pierderea treptata a vederii și în final la orbire“, scrie într-un comunicat de presă emis de Societatea Română de Glaucom.
Specialiștii susțin că anumite categorii de persoane au un risc mai mare de a dezvolta glaucomul. Factorii de risc sunt: vârsta (în cazul persoanelor peste 60 de ani riscul crește de 6 ori), persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (părinți, frați, copii) diagnosticate cu glaucom, cele care suferă de afecțiuni cardiace sau diabet, persoanele care au presiune intraoculară crescută, cele cu miopie severă, cele care urmează un tratament cronic cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular.
Geanina NICORESCU