„Zilele Ion Creangă”, la final  

Zilele Ion Creanga1 În perioada 12 – 14 decembrie, Fundaţia Culturală „Ion Creangă” Târgu-Neamţ a organizat, în colaborare cu Primăria Oraşului Târgu-Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Casa Culturii „Ion Creangă”, o serie de evenimente dedicate celei de-a 45-a ediţii a „Zilelor Ion Creangă”. Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc vineri, 12 decembrie, la orele 10.00, la Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humuleşti.

La deschidere au fost prezenţi primarul Daniel Harpa, directorul Complexului Muzeal Neamț – Dorin Nicola,  prof. univ. dr. Constantin Parascan, inspectorul școlar Elena Preda – preşedintele Fundației Culturale “Ion Creangă”, prof. univ. Ioan Berghia din Chișinău, muzeograful Ioana Coșereanu de la Muzeul Literaturii Române Iași şi Daniela Calistru, directoarea Casei Culturii de la Pașcani.

Cuvântul de deschidere rostit de invitaţi a fost urmat de un program artistic susţinut de elevii școlilor generale din Târgu Neamț , cuprinzând colinde și urături, reunite într-un spectacol de promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor din zona Humuleştiului.

Manifestările au continuat la Muzeul de Etnografie din Târgu-Neamţ, unde a avut loc vernisajul expoziţiei temporare „Rarităţi fotodocumentare referitoare la Ion Creangă”, urmat de simpozionul „Ion Creangă – 120 de ani de nemurire”, care s-a bucurat de participarea prof. univ. dr. Constantin Parascan, a muzeografului Ioana Coşereanu de la Muzeul Literaturii din Iaşi şi a prof. dr. Ioan Berghia din Chişinău. Tot la Muzeul de Etnografie, a avut loc şi prezentarea cărţii „Ion Creangă – opere”, ediţie îngrijită de academicianul Eugen Simion.

Un alt simpozion, cu tema ”Receptarea operei lui Ion Creangă”, s-a desfăşurat la sala de conferinţe a Casei Culturii din Târgu-Neamţ, invitaţi fiind prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu, conf. dr. Antonio Patraş şi lector dr. Ilie Moisuc de la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iaşi.

Vineri seara, de la orele 18.00, a avut loc, la sala de spectacol  a Casei Culturii din Târgu Neamţ, un recital al Operei Naţionale din Iaşi, intitulat „Iarna în armonii de operă şi canzonette”. De asemenea, sâmbătă, de la ora 17.00, tot la Casa Culturii, Fundaţia Culturală „Ion Creangă” a organizat un concert omagial, prilejuit de aniversarea a 20 de ani de activitate, în cadrul căruia organizatorii, alături de reprezentanţii ONG-urilor din zona Târgu-Neamţ, dar şi a altor oameni cu dare de mână au făcut cadouri copiilor din sală.

Ieri, la finalul manifestărilor, copiii din Târgu-Neamţ au participat, alături de părinţi şi bunici, la „Carnavalul personajelor lui Ion Creangă”, programul fiind pregătit de Maria Gâtlan de la Clubul Copiilor din Târgu Neamţ. Scenetele inspirate din opera marelui scriitor au fost pregătite de Gabriela Sechesan şi  Adina Timofte, de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă”.

Fundaţia Culturală „Ion Creangă” are ca obiectiv cultivarea memoriei scriitorului humuleştean, prin reliefarea personalităţii sale creatoare şi prin proiectarea în universalitate a valenţelor umane şi estetice ale operei, precum şi realizarea şi dezvoltarea de relaţii culturale în străinătate şi în ţară, prin care să se mediatizeze imaginea scriitorului şi a operei sale.

Irina NASTASIU