Zici că dai bani, dar îl trimiţi la bancă!

Marcel Bârjoveanu, primar Moldoveni 1

„Dieta”  bugetului local

De ani buni, primarilor li se reproşează că nu fac proiecte, că nu atrag fondurile europene. De asta nu au bani, iar comunele pe care le păstoresc arată cum arată. Cu drumuri pline de gropi şi noroaie, nici vorbă de apă şi canal, ori de alte investiţii pe care le visează şi oamenii de la ţară, aşteptându-se să aibă şi ei parte de un trai mai civilizat. Nu chiar ca la oraş, dar nici condiţiile în care se zbat.

Dacă fac proiecte, iute li se bagă „beţe în roate”. Mai exact în visteria priemăriei. Asta cu de la guvern citire! Zicerea e cu ţintă clară: proiectele făcute pentru prinderea banilor europeni destinaţi modernizării spaţiului rural. Nu puţini la număr, ci milioane de euro. Fonduri integral nerambursabile. Numai că, în proiect, TVA-ul nu intră la cheltuieli eligibile. Trebuie suportat de titularul investiţiilor, adică de primăriile rurale. Atacul la bugetul lor fiind unul nimicitor. Suma e colosală, raportată la cât sunt de firave financiar. Calculaţii TVA-ul la investiţii în valoare totală de 2,5 milioane de euro. Salvarea vine de la guvern. Una cu amânare! Care poate duce la sufocare…Nu-i dă primarului dintr-odată banii promişi. Ci îl trimite mai întâi la bancă după credit, ca să aibă la ce plăti dobânzi şi comisioane. După asta dă şi guvenul bani, exact numai pentru TVA!

În judeţul Neamţ avem exact 30 asemenea proiecte, cu valoare totală de aproape 60 milioane euro, ce includ investiţii de interes public. Fondurile europene sunt integral nerambursabile. Dar cu TVA-ul clientului… Unul dintre clienţi este şi Marcel Bârjoveanu, primarul comunei Moldoveni. Iată şi cum a „pătimit”: „Am fost nevoit să împrumut bani de la bancă, în sumă de 32 miliarde lei vechi, pentru care am dat un miliard dobândă şi comision. Noroc că au venit mai repede banii de la guvern pentru plata TVA. Pierdeam bugetul pentru un an de zile cu comisionul şi dobânda plătite la bancă. Guvernul trebuia să ne dea banii direct, fără să mai mergem la bancă. Spre deosebire de alţi colegi primari, eu am avut  şi altfel de pătimit. La licitaţia organizată anul trecut, a câştigat o bancă. La semnarea contractului de creditare s-a răzgânit, deşi un an tot i-am trimis hârtii. Cred că am făcut un metru cub de documente. Le-a fost frică, era vorba de o sumă foarte mare. Cred că nici nu ştiau cum e cu fondurile europene, cum funcţionează sistemul. Refuzul lor ne-a încurcat foarte mult, a trebuit să organizăm o altă licitaţie pentru luarea creditului. A doua oară am norocoşi cu banca, ne-am rezolvat problema. Bine era dacă guvernul ar fi dat banii direct la primărie, ca să avem de unde să ne plătim toate angaralele cu proiectul european. Să nu ne mai trimită la bancă după credit. Procedura este în avantajul băncilor, ele au avut numai de câştigat. Dacă nu plăteam, banca lua banii de la fondul de garantare, n-avea de pierdut.”

Dar au pierdut administraţiile locale, adică tot contribuabilul săracul. La Moldoveni suma a fost mai mică,pentru că şi timpul de creditare era mai scurt. Dar sunt primari care se plâng că au pierdut bugetul comunei pe câţiva ani. Altfel spus, a fost donat băcilor… Nu din voia primarilor, ci a guvernanţilor…

Tina CONDREA