Zăporul are 13 km, iar gheţarii au ajuns la înălţimea de 5 metri

zapor 4

Zăporul de pe râul Bistriţa nu mai stârneşte panică în rândul oamenilor, care s-au obişnuit cu ameninţarea apelor. Fenomenul este monitorizat de autorităţi 24 din 24 de ore fiind instituite deja comandamentele locale pentru situaţii de urgenţă. Locuitorii comunelor de pe Valea Muntelui privesc, an de an, cu teamă la gheţurile care ajung şi la 5 metri înălţime. Temperaturile extrem de mici înregistrate în ultimele zile au sporit lungimea zăporului, acesta ajungând la 13 km. Autorităţile şi locuitorii susţin că greul a trecut, pentru că luna decembrie le dădea frisoane, însă anul trecut, în acea perioadă, natura a fost blândă şi temperaturile mai mult pozitive.

Primarul comunei Poiana Teiului, Petru Bâia susţine că a fost tentat să creadă că a scăpat de iarnă: “Temperaturile din decembrie au fost ridicate cu mult peste zero grade Celsius, însă în ultima perioadă a fost frig. Acum există un risc diminuat pentru că este frig, însă dacă se încălzeşte brusc sloiurile se pot disloca şi pot crea probleme.  Fenomenul este monitorizat. Am întrunit comandamentul local pentru situaţii de urgenţă, am asigurat spaţiile de cazare pentru refugiul celor afectaţi, sperăm să nu fie nevoie de aceste spaţii. Populaţia nu a fost alarmată, însă a fost înştiinţată despre zonele de risc”.

* Oamenii ştiu că nu se pot pune cu natura

„Mă uit mereu cum merge râul. Dacă nu se canalizează face probleme. În fiecare seară mă uit, când vine se buhnesc sloiurile. Este păcătos dar ce să faci, cu natura nu te pui”, a declarat un batrân care susţine că a văzut de multe ori ce poate face Bistriţa când e furioasă.

“M-am născut, am crescut şi am să mor, aici, pe malul Bistriţei. Au fost nenorociri mari pe aici. Au murit oameni din cauza gheţii. Acum parcă s-o mai liniştit. Şi dacă vine ce să faci? Fugi. Altceva ce poţi face. După ce trece puhoiul vezi ce rămâne, dar sper să nu mai distrugă. Acum sunt şi digurile de apărare”, a spus o bătrână uitându-se îngândurată la râu.

Comandametul Judetean pentru Situatii de Urgenta a trimis dispoziţii clare primarilor din cele trei comune afectate anual de fenomenul de zăpor. Monitorizarea fenomenului este obligatorie. “Fenomenul de zăpor se întinde pe o lungime de 13 km, grosimea gheţarilor se situează între 0.2 m şi 4,5 m, iar zona este monitorizată 24 de ore din 24. Până acum nu au fost probleme”, a declarat Ion Păvăleanu, directorul Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ.

Fenomenul de zăpor, care se produce periodic în bazinul superior al râului Bistriţa, constituie o problemă deosebit de gravă din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru populaţie. Problema apare când sunt fluctuaţii de temperatură şi gospodăriile de pe maluri sunt inundate. De multe ori pompierii militari au fost nevoiti să detoneze blocurile de gheaţă înalte de peste 5 metri pentru a degaja cursul râului. Chiar dacă Bistriţa ameninţă, oamenii îşi pun speranţa în digurile de apărare. Astfel peste 3.500 de persoane din 1.300 de gospodării din comunele Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului speră să fie ferite de inundaţii în acest an.

Gianina TOT