Zăpada care „sărută întinderile” – duş rece pentru elevii de a VIII-a

evaluare nationala

* Adolescenţii au simulat Evaluarea Naţională la română

* Doar 83 de adolescenţi din şcolile nemţene au chiulit de la testare

Nici un elev din Neamţ dintre cei 5.032 participanţi la testul de limbă română dat sub forma Simulării de  Evaluare Naţională nu a fost prins copiind, iar la ieşirea din examen părerile privind dificultatea subiectelor au fost, evident, împărţite.

Primul subiect, care cerea scrierea unei compuneri în care elevii să explice opinia lor despre titlul poeziei „Zăpada sărută întinderile”, scrisă de Anatol Baconsky, i-a pus pe gânduri pe mulţi dintre elevi, în vreme ce alţii, evident mai familiarizaţi cu metafora, au avut ce scrie.

Pe baza textului, elevilor li s-a cerut să găsească sinonime pentru mai multe cuvinte subliniate (merg, destul şi încremenire), să precizeze diftongii din cuvintele Doamne, dealuri şi mereu, să exemplifice un epitet şi o repetiție din text, să menţioneze două trăsături ale genului liric şi să explice, în mai multe fraze, semnificaţia mai multor versuri.

„Eu am scris ceva, ceva, dar sigur mai am de învăţat. M-a cam trezit la realitate testul ăsta..”, ne-a spus Alin, un elevi de clasa a VIII-a la ieşirea din clasă, după simularea de Evaluare.

La subiectul doi, elevii au avut de povestit o întâmplare reală sau imaginară dintr-o zonă turistică. De asemenea, nu au lipsit cerinţele de gramatică, de la părţi de propoziţie şi până la sintaxa frazei.

Astăzi, elevii claselor a VIII-a susţin simularea de Evaluare Naţională la matematică. Rezultatele acestor teste nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi studiate la clasă, la nivel de şcoală, şi vor fi un reper pentru elevi, profesori şi părinţi în ceea ce priveşte nivelul  cunoştinţelor pe care le au în acest moment copiii, astfel încât până în vară, când va avea loc Evaluarea Naţională, să-şi acopere lacunele.

 

Geanina NICORESCU