Zăneşti: Bani prin ADI pentru drumul de pe ogor

filip

Când nu poţi rezolva de unul singur o problemă, cauţi ajutor ori te asociezi cu cineva. Aşa cum au făcut  Primăriile Zăneşti şi Mărgineni. Împreună au pus de un parteneriat, înfiinţând Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), după tot tipicul legal. Prin ADI au întocmit un proiect prin care, cei doi edili, au reuşit să aducă în cele două comunităţi un  milion de euro. Fonduri europene întegral nerambursabile, fiind vorba de realizarea unei investiţii de interes public. Mai exact, asfaltarea drumului ce leagă cele două comune, prin satul Traian, peste deal, până se ajunge în comuna Mărgineni, pe o distanţă de aproape 9 km. Se asfaltează mai mult pe drumul din Mărgineni, se plângea, într-un fel, Ioan Filip, primarul de Zăneşti. Dar se asfaltează! Chiar au şi început lucrările, a ţinut să precizeze edilul Zăneştiului.

În legătură cu această finanţare europeană mai trebuie scos un evidenţă un aspect, deloc de neglijat. Banii europeni sunt alocaţi pe Măsura 125, unde destinaţia lor este clar defintă: modernizarea drumurilor ce duc spre exploataţii agricole ori forestiere. Sunt celebrele drumuri care ar trebui făcute în câmp ori în pădure. Motiv pentru care mulţi primari, nu doar din Neamţ, au fugit de  o astfel de finanţare europenă. Asta ca să scape de reproşul oamenilor, că nu  asfaltează drumurile din centrul satelor, ci pe cele din pădure ori de pe ogor. Aici, toate condiţiile au fost îndeplinite. Respectivul drum duce spre exploataţii agricole, dar leagă şi  comunele Zăneşti şi Mărgineni. Practic, au „impuşcat” doi iepuri dintr-un singur foc. Aşa au prins şi finanţarea europenă.

La Zăneşti, acesta nu-i singurul drum care se va asfalta pe bani europeni. Primarul Ioan Filip ne-a vorbit de un alt proiect, care a fost depus la GAL „Nicolae Roznovanu”. Valoarea sa este de 200.000 euro, banii fiind alocaţi pentru asfaltarea arterelor rutiere  de pe strada Bistriţiei care dau în drumul naţional Piatra Neamţ- Bacău. Proiectul este destul de avansat, a trecut prin două filiere de verificare şi evaluare făcute pe plan local, acum fiind la Centru regional Iaşi al APDRP. La „bătaie” au fost puşi şi bani din bugetul local, cu care s-a asfaltat pe strada Brazilor,  o porţiune ce măsoară 650 m. Tot la GAL Roznovanul, primarul Ioan Filip mare are de gând să depună un proiect, cel la care lucrează acum. Demersul său urmăreşte achiziţionarea unui utilaj multifuncţional, ce va fi folosit la executarea de lucrări de interes public. Cum sunt cele de deszăpeziri, care bat acuş la uşă.

Un alt proiect aflat în lucru „ţinteşte”  spre fonduri guvernamentale. Valoarea proiectului poate să ajungă la 500.000 euro. Banii vor fi solicitaţi pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din Zăneşti. Motive sunt destule, căminul n-ar sta cu lacătul pe uşă, după ce va fi pus la punct, va avea mobilier nou,  încălzire centrală, apă curentă, sonorizare adecvată. Activitate cultural-artistică în comuna Zăneşti tot mai este. Primarul Ioan Filip se mîndrea cu Formaţia de căiuţi vestită în judeţ şi în ţară, având în palmares foarte multe premii naţionale, mai e şi Formaţia de mandolinte,  dar şi Teatrul de păpuşi care a câştigat mai multe concursuri naţionale.

Tina CONDREA