Weekend cald la Piatra Neamț

03/02/2018

*Treptat, de săptămâna viitoare, nopțile și diminețile vor fi tot mai friguroase
La Piatra Neamț, începutul acestei luni aduce valori termice care se vor situa peste normalul acestei perioade. Meteorologii prevestesc că în următoarele zle vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de chiar și 12 grade Celsius. Cerul va fi mai mult acoperit, iar duminică e posibil să plouă. Pe timp de noapte, minma aerului se va situa între două și 4 grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări izolate.
Pentru astăzi, Administrația Națională de Meteorologie estimează un cer plin de nori și o maximă în termometre de 12 grade Celsius. Dimineața, valoarea aerului va fi de două grade Celsius. Luni, timpul se va mai răci, dar temperaturile măsurate în termometre rămân mai mari decât normalul peroadei. Noaptea va fi rece, respectiv minus 5 grade Celsius. A doua zi se răcește și mai mult. Valorile diurne nu vor trece de două grade Celsius. După lăsarea întunericului, temperatura aerului va scădea până la minus 8 grade Celsius.
Pentru Moldova, în pentru perioada 2 ianuarie – 12 februarie, conform estimărilor realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi caldă. Mediile regionale ale temperaturilor maxime vor fi cuprinse între 4 și 9 grade Celsius și între -3 și 2 grade Celsius a minimelor nocturne. În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor scădea ușor si treptat, apropiindu-se de cele climatologic specifice perioadei spre sfârșitul intervalului de prognoză. În medie, maximele se vor încadra între 0 și 4 grade Celsius, iar minimele între -6 și -4 grade Celsius. Temporar, vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, după data de 2 februarie, cu o probabilitate mai ridicată ca acestea să se semnaleze pe spații mai extinse în zilele de 2 și 3 februarie, precum și în perioada 6 – 10 februarie.
Ieri la amiază, la ora 12, în orașul de sub poalele Pietricicăi cerul era mai mult acoperit, iar temperatura aerului urcase până la 6 grade Celsius, și cu 3 grad mai puțin la Roman. În Târgu Neamț se înregistrau cele mai mari valori din județ, respectiv 8 grade Celsius. La polul opus, pe masivul Ceahlău, mercurul din termometre indica minus două grade Celsius. În țară, la aceeași oră, cele mai ridicate valori au fost de 14 grade Celsius.
V. ANDRIEȘ