Vremuri grele pentru apicultori

Tina-Apiculturã*Puţini  se vor „dedulci” din fondurile europene

Asociaţia Crescătorilor de Albine Neamţ are 346 de membri reuniţi de pe întreg teritoriul judeţului nostru. Ca „efective”, din rândul Asociaţiei  fac parte 26.808 familii de albine. Cu „acte în regulă” sunt doar 18.839 familii de albine. Adică sunt identificate după   plăcuţele „ţintuite” pe stupi.

De la aceste date de sinteză am început discuţia cu Adrian Ţurcanu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ. Am pornit cu stângul, întrebând de producţia şi condiţiile de albinărit de anul trecut. „Producţia a fost mică, aproape insuficientă pentru asigurarea hranei pe timp de iarnă a familiilor de albine. Producţia medie realizată a fost de 32 kg pentru o  familie de albine. Cauze au fost mai multe, începând de la frigul din primăvara trecută şi ploile necontenite, din lunile aprilie-mai. Ploile au spălat florile, a dispărut polenul, nectarul. Prognoza meteo pentru perioada următoare nu este una îmbucurătoare pentru apicultorii nemţeni. Sunt anunţate multe ploi…”

Parcă resemnat de situaţie, Adrian Ţurcanu ne-a prezentat  câteva din preocupările apicultorilor nemţeni, a Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ. Am aflat că 93 de apicultori nemţeni s-au şcolit, urmând cursurile de pregătire profesională organizate de Societatea Comercială „Apicola” Neamţ. La subvenţii nu prea au dat ghes. S-au primit doar 20 dosare ale apicultorilor nemţeni, cărora li s-a decontat suma totală de 78.000 lei.

*Apicultorii, ţinuţi departe de banii europeni…

Noul PNDR 2014-2020 nu este prea generos cu apicultorii. Pentru că impune un punctaj foarte greu de realizat. Dacă nu chiar imposibil. Familia de albine este înregistrată cu o valoare de producție de numai 52,26 euro.

În vechiul program, pentru  a primi  10.000 de euro,  apicultorul trebuia să dețină doar 87 familii de albine.  Pentru suma maximă de 40.000 de euro,  avea nevoie de mai puțin de 200 de familii de albine. Acum, ca să ia plafonul maxim de 50.000 de euro din noul program, apicultorul trebuie  să aibă peste 1.000 de familii de albine. În atari condiţii, apicultorul se va uita spre ceva la care nu  va  putea ajunge.

Puţini vor fi şi apicultorii nemţeni care se vor putea „dedulci” din fondurile europene. Norocul va surâde celor care deja au accesat fonduri europene, din vechiul PNDR 2007-2013. În Neamţ au fost peste 240 de apicultori care au prins bani europeni, câte 1500 euro pe an, pe o perioadă de 5 ani. Aşa au reuşit să-şi sporească efectivele de albine. Asta îi apropie cumva de baremurile impuse de noul PNDR.

Tina CONDREA