Vremea și “toanele”ei:temperaturi primăvăratice la Piatra Neamț

08/12/2017

*În aceste zile, maxima aerului va urca chiar și până la 10 grade Celsius
*De luni, 11 decembrie, iarna pune iar “piciorul” în prag, însă pentru o scurtă vreme
Timp schimbător de la o zi la alta în orașul de sub poalele Pietricicăi. La început de decembrie, în loc de frig și ninsori, meteorologii prevestesc o perioadă primăvăratică, cu valori de chiar și 10 grade Celsius. În acest sfârșit de săptămână, nici vântul nu va fi domol, având unele intensificări izolate. De precipitații nici nu se pune problema, fiindcă cerul va fi mai mult senin, cu puțini nori la orizont. Totuși, pe timp de noapte, valoarea din termometre va sta tot sub 0 grade Celsius.
Pentru astăzi, la Piatra Neamț, Administrația Națională de Meteorologie estimează un cer parțial senin, cu o temperatură maximă de 8 grade Celsius. Vântul va sufla slab la moderat. Mâine, cerul va fi senin. La prânz, maxima aerului va urca până la 9 grade Celsius. După lăsarea întunericului, minima aerului va arăta minus un grad Celsius. Duminică va fi și mai cald, însă vor apărea și ceva nori. Temperatura maximă a aerului va fi de 10 grade Celsius. Apoi, luni și marți va fi iar frig, cu valori diurne cuprinse între 2-4 grade Celsius. Ieri la amiază, la Piatra Neamț și Târgu Neamț erau câte 8 grade Celsius și cu un grad mai puțin la Roman. În județ, cel mai rece era pe masivul Ceahlău, unde se înregistrau minus 5 grade celsius. Tot acolo, grosimea stratului de zăpadă măsura 29 de centimetri.
În perioada 4-17 decembrie, în Moldova, conform estimărilor realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, în nordul zonei vremea va fi ușor mai rece decât în mod normal la jumătatea primei decade a lunii decembrie, cu maxime de 1…2 grade Celsius, dar se va încălzi treptat, astfel încât va deveni normală termic până la sfârșitul săptămânii, cu valori de 5…7 grade Celsius și chiar mai caldă în weekend, până la 10…12 grade Celsius. A doua săptămână de prognoză va marca o creștere ușoară și de scurtă durată a temperaturilor, urmată de o scădere treptată, asfel că în medie se vor înregistra 4…8 grade Celsius. Minimele se vor situa în general în registru negativ în prima săptămână, cu valori de -6…-4 grade Celsius, dar se vor redresa pe parcursul săptămânii următoare, cu valori în medie de 0…2 grade Celsius. Până în data de 10 decembrie precipitațiile vor fi doar cu caracter izolat și slabe cantitativ, apoi își vor face apariția pe spații mai extinse, dar nu se estimează a se înregistra cantități însemnate.
V. ANDRIEȘ