Vrem o țară ca afară, cu joburi multe și bine plătite

13/01/2018

*Scumpirea carburanților vine la pachet cu alte „mici” modificări la prețul facturilor
*La început de an, rețeaua EURES România dispune de 903 locuri de muncă vacante
*În data de 17 ianuarie, la Roman, Agenția Națională de Șomaj va organiza prima selecție de culegători de zmeură pentru Portugalia
A devenit tot mai greu de trăit în România, mai ales în ultima perioadă când scumpirea carburanților a venit la pachet cu alte modificări la prețurile afișate pe raft, la multe alimente. Pe lângă aceste mici „surprize”, cireașa de pe tort vor fi prețurile mai mari la utilități, care ne vor falimenta bugetul și așa cocoșat…
Trecând de la acest aspect, zilele acestea, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 903 locuri de muncă vacante, cele mai multe în Portugalia, unde ar fi nevoie de 300 culegători de zmeură și încă 30 pentru aceeași activitate, însă de această dată la strâns de mure, afine și zmeură. În acest sens, reamintim cititorilor noștri că la data de 17 ianuarie 2018, începând cu ora 9, la Roman, mai precis la Complexul Braduțul, din Bulevardul Republicii, nr.46, va avea loc prima selecție de culegători de trufandale portugheze. Însă nu este unicul eveniment de acest fel. A doua acțiune se va desfășura la Brăila, în data de 19 ianuarie 2018. Conform comunicatului de presă transmis de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, alegerea viitorilor lucrători se va face de către reprezentanți ai trei mari companii angajatoare din Portugalia.
Revenim la joburile intermediate de rețeaua EURES, care în această perioadă oferă în Spania 164 locuri de posturi, respectiv 150 de agricultor, 10 ca sudor, 3 de tehnician și un job de montator structuri (panouri) metalice. În Malta există 150 de slujbe în ocupația de șofer pe autobuz și încă 5 ca specialist vânzări televizate. Nici germanii nu se lasă mai prejos scoțând la concurs 87 de posturi. Din acestea, 28 le revin șoferilor de camion, 25 salvamarilor, 10 programatorilor PLC, 4 pentru bucătari, 3 personalului servire clienți și tot atâtea șoferilor de autobuz și câte două ospătarilor și personalului de întâmpinare oaspeți. Tot firmele nemțești mai dispun decâte un job de commis chef, contabil, electrician în construcții, inginer construcții civile, macaragiu, manager front office, menajeră, tehnician service, tehnician sisteme de încălzire și zidar. Nemțenii pot munci și în Marea Britanie, unde firmele străine doresc să încadreze 50 de măcelari, tranșatori, fasonatori, împachetatori carne și încă 5 asistenți medicali. În Cehia se găsesc 15 posturi de forjor și tot atâtea de operator CNC. Companiile slovene sunt interesate să încadreze 30 de muncitori la asamblare producție componente auto.
În Belgia există o diversitate de ocupații neocupate, respectiv 4 de operator CNC, 3 de șofer camion C și câte două ca electrician iluminat stradal, macaragiu și tehnician rețele de telecomunicații. Tot aici, firmele mai doresc să angajeze câte un lucrător în meseria de electrician rezidențial, inginer dezvoltare, inginer de calitate industrial, inginer producție, inginer materiale, inginer aplicație, instalator instalații tehnicosanitare și de gaze, mecanic autoturisme, proiectant mecanic, operator/ambalator în industria alimentară, operator turnare metale, programator CNC, tehnician de întreținere și instalare, tehnician hvac și tehnician testare.
În Finlanda oferta cuprinde 10 posturi de măcelar – tranșator carne de pui și încă unul de ospătar, iar în Luxembourg 10 slujbe ca senior tehnician Chrome. Frizerii din Neamț au la dsipoziție două posturi în Norvegia. Ultima pe lista EURES este Lituania, care are vacant un job de manager vânzări.
V. ANDRIEȘ