Vrajbă semănată on line!

*Sindicatul susţine revenirea la norma didactică de 16 ore

O petiţie semnată deja de peste 7.000 de cadre didactice adresată primului ministru Victor Ponta a scos la iveală, pe lângă fondul problemei – revenirea la norma didactică de 16 ore de predare pentru cadrele didactice cu grad didactic I şi peste 25 de ani vechime – şi încercarea unora de a discredita activitatea Sindicatului Liber Învăţământ, fie din interese obscure, fie pur şi simplu din lipsa informaţiilor.

„Conform Legii educaţiei din 2011 , cadrele didactice cu gradul didactic I şi peste 25 de ani vechime au pierdut dreptul de a avea norma didactică de 16 ore de predare. În acelaşi timp, aceste cadre didactice au fost lovite şi de tăierile de peste 25% din salarii, astfel că pierderile salariale suferite au fost mult mai mari pentru această categorie de profesori. Precizez că norma de predare este însoţită de multe alte activităţi pe care cadrul didactic le prestează în afară de activitatea de predare, iar la obiectele de examen acestea trec cu mult peste cele 8 ore de muncă luate în calcul. Aceste activităţi sunt : perfecţionări, realizări şi corectări de lucrări, teste, teme, consultaţii gratuite la clasă, activităţi extraşcolare şi extracurriculare etc. Consider că prin această modificare de normare calitatea învăţământului a scăzut şi a scăzut mai ales numărul de posturi aferent. A crescut în plus stresul şi numărul de cadre didactice cu catedre incomplete. Numărul de 16 ore de predare era necesar mai ales pentru cadrele didactice care predau materii de examen atât la şcoala gimnazială cât şi la liceu”, se afirmă în petiţia ce a întrunit doleanţele a peste 7.000 de profesori.

Petiţia a ajuns şi la Sindicatul Liber Învăţământ Neamţ, care oricum a cuprins această revendicare într-o listă cu alte drepturi tăiate pentru care se fac demersuri pentru modificarea Legii educaţiei. Acest drept al cadrelor didactice era prevăzut în vechiul statut al cadrelor didactice, abrogat odată cu apariţia Legii nr. 1 a educaţiei”, ne spune preşedintele FSLI Neamţ, Gabriel Ploscă. „Acest drept este izvorât din ideea că după 25 de ani de muncă apare în mod firesc uzura, şi fizică şi psihică, iar în cazul celor cu grad didactic I implică şi un anumit grad de profesionalism, consumul fiind cu atât mai mare. Noi susţinem în continuare revenirea la acest drept, printre alte revendicări ale noastre. Sindicatul tot timpul a luat atitudine, încă de când legea era în proiect, prin participarea la şedinţele comisiilor de specialitate unde ne-am spus opinia, prin atenţionări trasnmise chiar şi în cadrul Comisiilor de dialog social, cum a fost la noi, la Piatra Neamţ. Tot timpul am susţinut şi vom susţine în continuare revenirea la acea normă de 16 ore, pentru că aşa este normal”.

Comentariile pe marginea acestei petiţii sau petiţii similare care încep cu expresii de genul „Pentru că sindicatul nu face nimic”, i-au lăsat un gust amar liderului FSLI Neamţ, Gabriel Ploscă care consideră că este o acţiune concertată pentru discreditarea sindicatului: „Cine-şi permite să facă astfel de aprecieri? Persoane care nici măcar cu semnează cu nume şi prenume, văzând probabil că nu au reuşit să ne învrăjbească cu alte tentative pe cei din sindicate cu membrii noştri, acum încearcă astfel de dezinformări. Ne dezicem de astfel de petiţionari mincinoşi sau de astfel de false identităţi on line care se acund după identităţi inventate!”.