Volei: Constantin Niţă, un şef fără egal

* Directorul Municipalului este cel mai vechi conducător de club din voleiul românesc

Constantin Niţă intră în cel de-al patrulea deceniu de activitate la Volei Club Municipal Piatra Neamţ. Directorul grupării pietrene şi-a dedicat practic întreaga viaţă profesională voleiului, în care a intrat în martie 1972. Între timp, a devenit şi cel mai vechi conducător. Cumpătarea, respectul faţă de susţinători şi colaboratori, onorarea promisiunilor faţă de jucători şi antrenori sunt trei din cele mai importante calităţi care l-au ajutat să reziste. Cei 40 de ani de activitate i-au adus numeroase bucurii, dar au fost destule momente grele în viaţa clubului, în care unii ar fi renunţat.

Cel mai dificil s-a consumat înainte de 2000, când existenţa echipei s-a aflat în pericol. Voleibaliştii au fost primii „izgoniţi” de pe platforma de la Săvineşti, iar clubul a rămas fără principala sursă de finanţare. L-au salvat implicarea autorităţilor locale pietrene, după zile şi ore, ore şi zile de aşteptare la uşa primarului, şi continuarea colaborării cu cel mai fidel şi bun partener, RIFIL.

Momente grele au fost şi finalele pierdute în campionat şi Cupa României. Ceea ce la cald a fost, însă, o înfrângere, avea să se dovedească o performanţă, în timp.

„Nu am avut niciodată situaţia financiară de a ataca un titlu”, spune directorul Municipalului. „Nu am putut depăşi acel prag decisiv. Ne-a lipsit stimulentul financiar în momentele cheie”.

Municipalul a jucat şase finale ce campionat şi Cupa României, dar nu a câştigat nici un trofeu. Este marele regret al lui Constantin Niţă, care glumea, la 30 de ani de activitate, că va renunţa la funcţie atunci când echipa va deveni campioană.

„Poate o să creadă lumea că nu am vrut să mă las”, glumeşte şi astăzi conducătorul Municipalului, mulţumit, totuşi, că echipa sa a câştigat tot ceea ce are în palmares doar prin volei. „Nu am trucat un meci, nu am dat niciodată bani arbitrilor sau vreunui jucător advers pentru victorie”.

Un trofeu ar putea fi oricare dintre jucătorii care au crescut la Piatra Neamţ şi au devenit campioni apoi cu alte echipe. Prima divizie este plină de voleibalişti care s-au format sau afirmat la Municipal, iar directorul clubului i-a ajutat pe mai toţi să se pregătească şi pentru viaţa de după volei.

„Cred că am făcut peste 20 de profesori”, numără Constantin Niţă.

Modelul preferat de jucător al directorului pietrean este muncitor şi dedicat, cu bun simţ şi respect faţă de coechipieri şi antrenori. Niciodată nu i-au plăcut voleibaliştii cu toane, indiferent de cantitatea de talent.  Ultimul voleibalist care l-a impresionat este Răzvan Purice, pentru sacrificiu.

„În meciul cu Dinamo, a jucat accidentat. La fiecare time-out îşi dădea glezna cu kelen. A avut dureri foarte mari. Alţi voleibalişti stau la o entorsă trei săptămâni, o lună. El a jucat pentru echipă, iar aportul său a fost decisiv”, spune Constantin Niţă.

Directorul Municipalului nu regretă o zi din volei, iar pentru munca sa nu aşteaptă o răsplată deosebită. Doar şi-a făcut meseria.

„Consider că nu sunt cea mai importantă persoană din club. Nu am primit chiar tot ceea ce mi-am dorit, dar ştiam la ce mă înham”, mai spune Constantin Niţă.