„Visul meu e să ajung la Rio”

grapinoiuProaspăta laureată drept cea mai bună sportivă a judeţului Neamţ în anul 2014, canotoarea Ana Maria Grăpinoiu are ambiţii mari pentru 2015, unde vrea să testeze apa olimpică de la Rio de Janeiro, la Campionatele Mondiale de Juniori. Sportiva de 17 ani, născută în satul Schitu Frumoasa, comnuna Balcani din judeţul Bacău, a continuat tradiţia canotajului din Piatra Neamţ, care a câştigat în ultimii ani titlurile de cei mai buni sportivi din judeţ, iar la finele anului 2015 va încheia junioratul.

Rep: Ana Maria Grăpinoiu, felicitări pentru această distincţie, ce reprezintă pentru tine titlul de cea mai bună sportivă a judeţului?

A.G: Mulţumesc, înseamnă foarte mult pentru mine pentru că timp de 3 ani de zile, tradiţia asta a fost dusă mai departe de canotaj, Andreea Sticea, Antonia Cerbu şi Dorina Otea au fost şi ele desemnate cele mai bune sportive şi acum mă simt bucuroasă că duc mai departe această tradiţie.

Rep: Cum a fost pentru tine 2014, ce realizări ai avut?

A.G: A fost un an bun, am avut locul întâi la Campionatul European de Juniori, locul 4 la mondiale, multe titluri naţionale, multe cupe, au fost mai multe concursuri unde am avut rezultate bune. Vorbim aici de proba de 4 vâsle, unde la mondiale am avut puţin ghinion, dar aşa a fost să fie.

Rep: De ce ai ales canotajul, un sport unde se ştie că necesită mult efort, multă muncă, multe sacrificii?

A.G: Pentru că, pentru mine, canotajul reprezintă unul dintre cele mai frumoase sporturi şi meritul principal îl are domnul profesor Valentin Gavril de a ajunge aici, şi pe această cale îi mulţumesc foarte mult. Dacă nu eram selectată de dumnealui, poate acum eram la alt sport, ori poate nu eram deloc în sport, nu ştiu.

Rep: Dar cum te-a convins să vii la canotaj?

A.G: Mai întâi a fost selectată sora mea, şi când a venit acasă la mine, domnul Gavril a rămas uimit că suntem două gemene, pentru că el ştia de doar una. Iar domnul Mihai Bucătaru, un coleg al domnului Gavril, i-a explicat ce fel de fete suntem şi, mai întâi a fost selectată sora mea mai mare, după care am fost selectată eu, şi acum e sora mea mai mică. Îmi place, e un sport frumos şi merită orice sacrificiu.

Rep: Cât de mult contează pregătirea cu lotul naţional de la Snagov?

A.G: Contează foarte mult, pentru că, Doamne ajută, poate la anul reuşesc să intru în lotul olimpic, eu îmi doresc foarte mult asta pentru a merge la Olimpiadă. Vreau de asemenea ca la anul să merg la Mondiale, la Rio unde acolo, noi junioarele o să testăm pentru prima oară pista, iar în 2016 sunt Jocurile Olimpice şi sper să fiu şi acolo.

Rep: Se poate gândi Ana Maria Grăpinoiu să facă parte din lotul României pentru JO de la Rio?

A.G: Da, de ce nu, îmi doresc asta foarte mult şi poate cu ajutorul lui Dumnezeu o să ajung acolo. Sărbătorile de iarnă le petrec acasă cu familia, de la Moş Crăciun vreau doar sănătate, şi le urez tuturor prietenilor, colegilor şi antrenorilor să aibă parte de multă sănătate şi sărbători de iarnă cât mai frumoase alături de cei dragi.

Gala sportului nemţean a început cu două premii speciale acordate de DJTS Neamţ, pentru doamna Lenuţa Dabija, care timp de 40 de ani a lucrat la instituţia de sport şi tineret nemţeană, şi care anul acesta a ieşit la pensie, şi pentru Ionuţ Ştefănescu, unul dintre cei mai importanţi alpinişti din Piatra Neamş şi considerat urmaşul lui Ticu Lăcătuşu. Au fost premiaţi sportivi de la sporturile de echipă, Futsal Ceahlăul, FC Ceahlăul, VCM LPS, Unic Piatra Neamţ şi HCM Roman, cei de la sporturile neolimpice, radioamatorism şi arte marţiale, şi nu în ultimul rând sportivii care au confirmat la sporturile olimpice, ciclism, atletism, canotaj şi lupte greco-romane.