Vipere pe Ceahlău, stresate de turişti

vip 4 *Salvamontiştii au fost chemaţi să le îndepărteze din zona platoului Dochia şi din apropierea traseului Dochia – Lutul Roşu

Câţiva turişti care miercuri seara au ajuns pe platoul Ceahlăului şi au amenajat tabăra de corturi lângă Cabana Dochia au dat peste un cuib de vipere la distanţă foarte mică, în iarba înaltă. Speriaţi de ceea ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu ar fi depistat şerpii la timp, ei au cerut ajutorul salvamontiştilor. “Imediat la faţa locului s-au deplasat salvatorii montani specializaţi în astfel de probleme, pentru că avem doi dintre angajaţii Salvamont care sunt şi biologi. Au identificat uşor un cuib de vipere şi mai întâi au îndepărtat curioşii din apropiere, pentru că este un aflux mare de turişti în zonă. Iar pentru a nu se produce accidente în zonă, cu urmări tragice, s-a luat decizia îndepărtării reptilelor cât mai departe de porţiunile frecventate de turişti”, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Perioada de gestaţie la vipere se apropie de final, în perioada august – septembrie aceste reptile pregătindu-se să nască puii, astfel că în zonele stâncoase, în porţiuni umbroase, la marginea pădurii ori în apropierea potecilor de pe vărfurile Masivului Ceahlău sunt numeroase cuiburi de vipere. Din cauza gestaţiei şi a temperaturilor mari din această perioadă, viperele pot deveni foarte agresive. Salvamontiştii le-au luat cu grijă şi le-au eliberat într-o zonă interzisă accesului touristic, în partea vestică a ocolaşului Mare şi apoi au mai verificat platoul şi accesul dinspre jgheaburi, găsind alte două reptile adulte exact lângă traseul Dochia – Lutul Roşu, în zona stâncilor Dracul – Mireasa.

Pentru ca ascensiunea în masiv să nu devină un eveniment neplăcut, Salvamont Neamţ sfătuieşte turiştii să nu se abată de la traseele marcate, să evite a intra în zmeuriş, în jnepeniş sau pe stâncile din partea est-sud-estică a Ceahlăului, zona preferată de vipere în această perioadă a anului. “În cazul în care vă întâlniţi cu un şarpe NU interacţionaţi în nici un fel cu acesta! Locurile unde există cuiburi active sau zonele cunoscute drept habitat al acestor reptile sunt marcate cu plăcuţe avertizoare”, mai spune şeful Salvamont Neamţ. Cu alte cuvinte, dovediţi respect faţă de natură, faţă de Masivul Ceahlău şi faţă de celelalte vieţuitoare.

Cristina IORDACHE