Viorel Smeria: „Astea două drumuri dacă le-aş face, pot să-mi termin liniştit mandatul…”

Duminica trecută, am străbătut comuna Valea Ursului pe toată lungimea sa. „Mirosea” puternic a asfalt proaspăt turnat. Erau câteva „petice” de asflat în centrul civic, dar şi pe o bună bucată din drumul ce duce la Mănăstirea Giurgeni. Cel puţin asta se vedea de la intersecţie, când priveau în sus, spre acea localitate. Iute mi-am şi amintit de ultima discuţie pe care am avut-o pe această temă cu primarul Viorel Smeria: „Eu şi oamenii din comună ne dorim să finalizăm cele două mari investiţii de la modernizarea drumurilor comunale. Mă refer la drumul ce leagă satele Chilii-Băluşeşti, la care lucrările au început din anul 2007! Apoi mai e drumul dintre satele Muncelu şi Giurgeani. Astea două drumuri dacă le-aş face, pot să-mi termin liniştit mandatul de primar. Dacă nu…”

Dacă tot a „răsărit” asfaltul şi uliţele din comuna Valea Ursului, am fost curioşi să vedem care este acum  starea de  spirit a primarului Viorel Smeria, dacă este ori nu mai liniştit şi cu mulţumire în suflet. A început prin a glumi: „Am găsit o comoară. Am împărţit-o. Aşa am făcut rost şi banii necesari pentru asfaltarea drumurilor…” După care , oarecum mulţumit, ne-a povestit că, în privinţa asfaltării celor două drumuri, treburie au început să se mişte. Asta pentru că s-au alocat fonduri de la Guvernul României, de la Consiliul Judeţean Neamţ. Puţini, dar e mai bine decât nimic! Mai exact, pentru drumul ce leagă satele Chilii -Băluşeşti s-au dat 5 miliarde lei vechi, iar cel dintre satele Muncelu-Gurgeni s-a alocat suma de un miiard de lei vechi. Pe cele două tronsoane de drum, lucrările vor începe de săptămâna viitoare. Cât despre noul asfalt, până acum s-a turnat pe o lungime de 500 spre Mănăstirea Giurgeni. Chiar  de la drumul principal, ca să se vadă hăt departe… Dacă ar fi fost în celălalt capăt al drumului, nimeni nu l-ar fi băgat în seamă…

 

*Staţie PECO la Valea Ursului

 

Asfaltul proaspăt turnat în centrul comunei Valea Ursului îşi are o destinaţie anume. E mai degrabă unul de „incintă”, nu neapărat destinat traficului rutier, în mod direct. Se va întâmpla asta abia după ce conducătorii auto vor face aici plinul de carburanţi . Aţi ghicit! Este vorba de noua staţie PECO ce va fi dată în folosinţă cât de curând. Este o investiţie privată, benefică oamenilor din zonă.

„Era nevoie de o staţie PECO  şi la Valea Ursului. Sunt multe maşini în comună. Oamenii nu vor mai fi nevoiţi să facă zeci de kilometri până la cea mai apropiată staţie PECO. Rezolvă problema plinului de carburanţi pe local. Tot aici se vor vinde şi butelii.”

Când şi la ţară lucrurile încep să se „mişte”, e bine! E semn clar de dezvoltare, de civilizaţie. Tocmai aceasta este şi menirea prestărilor de servicii în mediul rural.

 

*Iluminat public, pe bani europeni

 

O altă sursă de bani, una sigură, este cea a fondurilor europene alocate pentru agricultură şi dezvltare rurală. Primarul Viorel Smeria şi-a încercat  şi aici norocul. Cu succes!  Concret,  despre ce este vorba, ne spune edilul şef  de la Valea Ursului: „Am prins  finanţare pentru extinderea sistemului de iluminat public, realizat cu celule fotovoltaice. Finanţarea am obţinut-o prin GAL „Colinele Tutovei” din judeţul Bacău, unde este arondată şi comuna Valea Ursului.  Valoarea proiectului este de 42.000 euro. Încă nu a demarat această investiţie. Mai ave de depus nite acte la dosar, după care vom semna contractul de finanţare. Când vom finaliza această investiţie, vom rezolva şi problema iluminatului public în două  sate. Practic, este vorba de o extindere de reţea pe o porţiune de vreo 300 m spre  Muncelu şi 500 m către Bucium. Avem certitudinea alocării fondurilor europene, din moment ce am urmează să semnăm contractul de finanţare.”

 

*În proiect, construcţia unei grădiniţe!

 

Dacă proiectul se va „adeveri”, reţeaua şcolară din comuna Valea Ursului va fi mai bogată. Cu o grădiniţă nouă! Poiectul este opera conducerii  Liceului Tehnologic Valea Ursului, directoarea de aici a venit cu propunerea la primarul Viorel Smeria. Iar edilul a fost într-totul de acord: „Este nevoie de grădinţă. Sunt copii mulţii, dar avem spaţii de scolarijare suficiente. De asta trebuie construită o nouă grădiniţă la Velea Ursului”, a declarat primarul Viorel Smeria. În noua alocare financiară europeană, prin PNDR 2014-2020, se dau bani şi pentru construcţia de grădiniţe la sate. E o mare oportunitate!

Până atunci, acum se lucrează intens la întocmirea documentaţiilor pentru renovarea a 3 unităţi de învăţământ. Este vorba de şcolile din satele Chilii, Bucium şi Giurgeni.

 

 

*Probleme sociale, în voia…Statului

 

În comuna Valea Ursului, nu-i chiar atât de uşor de trăit. Ca de altfel cum este peste tot în mediu rural. Din păcate, aici,  pământul  nu-i  deloc darnic cu truditorii lui. Este mai mult lut, decât sol fertil… Aşa că oamenii îşi duc traiul de la o zi la alta, după cum se descurcă fiecare. Contex în care, probleme de ordin social curg gârlă,  lăsate fiind în voia…statului.

Într-un fel, comuna Valea Ursului are şi o particulartate a sa. Aici locuieşte o comunitate numeroasă de rromi. În acte nu figurează nici unul că ar aparţine acestei etnii. Cu toţii s-au declarat români la recensământ. Asta nu deranjează pe nimeni! Mai ales că sunt şi liniştiţi, îşi văd de alte lor. Mulţi sunt cu alămurile, se ocupă de cântat.  De pierdut, tot ei sunt cei care pierd. Sunt atâte programe, finanţări europene anume dedicate rromilor. Dar ele nu pot accesate pentru că, oficial, în comuna Valea Ursului, nu locuiesc rromi…

Tina CONDREA