Viorel Simeria: „Astea două drumuri dacă le-aş face, pot să-mi termin liniştit mandatul…”

Valea Ursului, foto

În materie de drumuri, dorinţele primarului Viorel Smeria se pliază perfect pe cele ale oamenilor din comuna Valea Ursului: „Eu şi oamenii din comună ne dorim să finalizăm cele două mari investiţii de la modernizarea drumurilor comunale. Mă refer la drumul ce leagă satele Chilii-Băluşeşti, la care lucrările au început din anul 2007! Apoi mai e drumul dintre satele Muncelu şi Giurgeani. Astea două drumuri dacă le-aş face, pot să-mi termin liniştit mandatul de primar. Dacă nu…”

În privinţa banilor de investiţii, primarul avea o formulare fixă: „trebuia,trebuia…” Una dictată de situaţia în care se află. Adică nu i s-au alocat sumele promise. „Trebuia să primesc 300.000 lei pentru drumul comunal Chilii -Băluşeşti, la care investiţia a demarat în 2007.  Finanţarea trebuia asigurată din fonduri guvernamentale. În momentul de faţă, lucrările sun realizate în procent de 12 la sută. Asta în 7 ani! Mai trebuia să primesc  şi 50.000 lei pentru drumurile de Muncelu şi Girgeni. Aştept să vină fondurile respective. Dacă într-adevăr vor veni…Cu fonduri de la ei, nu facem noi  mai nimic. Nu se poate aşa…”.

 

*Iluminat public, pe bani europeni

 

O altă sursă de bani, una sigură, este cea a fondurilor europene alocate pentru agricultură şi dezvltare rurală. Primarul Viorel Smeria şi-a încercat  şi aici norocul. Cu succes!  Concret,  despre ce este vorba, ne spune edilul şef  de la Valea Ursului: „Am semnat contractul de finanţare pentru extinderea sistemului de iluminat public, realizat cu celule fotovoltaice. Finanţarea am obţinut-o prin GAL „Colinele Tutovei” din judeţul Bacău, unde este arondată şi comuna Valea Ursului.  Valoarea proiectului este de 42.000 euro. Când vom finaliza această investiţie, vom rezolva şi problema iluminatului public în două  sate. Practic, este vorba de o extindere de reţea pe o porţiune de vreo 300 m spre  Muncelu şi 500 m către Bucium. Avem certitudinea finanţării, din moment ce am semnat deja contractul de finanţare.”

 

*Probleme sociale, în voia…statului

 

În comuna Valea Ursului, nu-i chiar atât  de uşor de trăit. Ca de altfel este peste tot în mediu rural. Din păcate, aici,  pământul  nu-i  deloc darnic cu truditorii lui. Este mai mult lut decât sol fertil… Aşa că oamenii îşi duc traiul de la o zi la alta, după cum se descurcă fiecare. Contex în care, probleme de ordin social curg gârlă,  lăsate fiind în voia…statului. Primarul Viorel Smeria recunoaşte: „E greu la noi, oamenii trăiesc şi ei cum pot. Beneficiază de ajutor social, acum banii de la stat îi primesc direct acasă, nu mai vin la primărie pentru asta.  Avem întocmite şi 220 de dosare la Legea 416. Cei care sunt apţi de muncă, presetază diverse lucrări în comună. La curăţenie în sate şi instituţii publice, la săpat de şanţuri…”

Într-un fel, comuna Valea Ursului are şi o particulartate a sa. Aici locuieşte o comunitate numeroasă de rromi. În acte nu figurează nici unul că ar aparţine acestei etnii. Cu toţii s-au declarat români la recensământ. Asta nu deranjează pe nimeni! Mai ales că sunt şi liniştiţi, îşi văd de alte lor. Mulţi sunt cu alămurile, se ocupă de cântat.  De pierdut, tot ei sunt cei care pierd. Sunt atâtea programe, finanţări europene anume dedicate rromilor. Dar ele nu pot accesate pentru că, oficial, în comuna Valea Ursului, nu locuiesc rromi…

Tina CONDREA