Vine, vine, vaccinul antigripal

04/12/2017

Săptămâna aceasta, DSP Neamţ va primi dozele necesare pentru extinderea campaniei la persoanele cu risc
Cele aproape 600 de vaccinuri primite în primă fază au fost destinate cadrelor sanitare, dar şi aşa s-au dovedit insuficiente
Ministerul Sănătății a transmis către furnizorul de vaccin antigripal cantitățile de doze repartizate fiecărei direcții de sănătate publică, iar de săptămâna aceasta furnizorul va începe livrarea în teritoriu. Acesta este anunţul făcut de oficiali, cu precizarea că direcțiile de sănătate publică vor primi cantitățile de vaccin solicitate, conform necesarului transmis la Ministerul Sănătății.
Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a solicitat Ministerului Sănătăţii 43.904 doze vaccin antigripal şi a primit, în octombrie, 578 de doze. De atunci- nimic. Din fericire, nici gripa nu şi-a făcut simţită “prezenţa”.
Dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la DSP Neamţ, spunea că prima tranşă de vaccin antigripal s-a primit cu recomandarea de a fi distribuită către personalul medical din cadrul Seriviciului de Ambulanţă Judeţean Neamt, de la unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe, precum şi din sectiile de ATI din spitalele aflate în judeţul Neamţ”.
Tranşa a doua de vaccin antigripal va fi repartizată medicilor de familie. Şi pentru ca vaccinarea să se facă în forţă (deşi ne cam aflăm pe la mijlocul sezonului), Ministerul Sănătății a anunţat, printr-un comunicat, că anul acesta va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu față de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.
În campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC.
Conform ultimelor date furnizate de către Institutul Național de Sănătate Publică, pe teritoriul României nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat pentru această perioadă.
Geanina NICORESCU