sâmbătă, ianuarie 28, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa Prima pagina

Viaţa în orfelinat / Povestea Feliciei Sandu, mama celor 109 copii ai Centrului „Elena Doamna”

de Ceahlaul
8 ani în urmă
in Prima pagina
Reading Time: 8 mins read
0 0
A A
0
Viaţa în orfelinat / Povestea Feliciei Sandu, mama celor 109 copii ai Centrului „Elena Doamna”
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

DSC_0605 Picture2 Picture3 (1)Ajungem la Centrul „Elena Doamna” din Piatra-Neamţ într-o dimineaţă ploioasă şi friguroasă, aşteptându-ne să găsim aici atmosfera rece şi tristă, specifică unui orfelinat. Departe de aşa ceva, însă, în faţa noastră se deschid uşile unei case adevărate, cu apartamente moderne, cu o atmosferă prietenoasă şi caldă. Copiii sunt sociabili, veseli şi deschişi. Cu toţii vor să discute, să se împrietenească, să socializeze. Cu toţii au nevoie de tandreţe, de afecţiune, de inima bună a unei mame. Această mamă este directoarea Felicia Sandu, modelul clasic al guvernantei care poate să ofere atât o educaţie de calitate, cât şi susţinerea afectivă fără de care copilul nu se poate dezvolta armonios.

 

Rep.: Vorbiţi-ne, pentru început, despre trecutul instituţiei pe care o conduceţi. Cum era viaţa în casa de copii, imediat după revoluţie?

F. S.: Imediat după revoluţie, când intram în casa de copii preşcolari, cu toţii mă strigau „mama” şi întindeau mâinile ca să-i iau în braţe, cerându-mi să-i duc acasă… Era extrem de dureros… Acum situaţia e cu totul alta. Copiii sunt relaxaţi, sociabili, bine îngrijiţi. Înainte erau raşi în cap şi îmbrăcaţi la fel, încât nu ştiai care sunt fete şi care băieţi. Prin ´93 am lăsat părul să crească fetiţelor, iar în ´95 s-au făcut primele integrări în învăţământul de masă, 25 de copii mergând atunci la grădiniţe. Pentru noi, momentul a fost extrem de fericit, însă pentru comunitate a fost un şoc! A fost o luptă grea, pentru ca aceşti copii să fie acceptaţi în comunitate, însă acum e bine.

Rep.: Cum este organizată casa, în momentul de faţă?

 

Felicia Sandu: La Centrul „Elena Doamna” trăiesc 109 copii şi tineri, băieţi şi fete, cu vârste între 3 şi 25 de ani. Ei sunt cuprinşi în învăţământul de masă, în 10 şcoli integratoare – şcoli generale şi licee, precum şi o grădiniţă. Avem, de asemenea,  9 studenţi  care învaţă în centre universitare din Oradea, Iaşi şi Bucureşti. Am încercat să reproducem, la nivelul nostru, modelul familial de viaţă pentru aceşti copii. Avem 7 mini-apartamente, în fiecare dintre acestea trăind 12 copii. Un astfel de apartament are o bucătărie, unde copiii servesc masa, având posibilitatea să-şi prepare meniuri la alegere, în funcţie de preferinţe şi de posibilităţile noastre. Copiii beneficiază şi de o sală de studiu, iar cei care au nevoie de sprijin în efectuarea temelor sunt ajutaţi şi îndrumaţi de educatoare. În afara orelor de studiu, în aceste săli au loc şi diferite activităţi, de la confecţionări de obiecte decorative, până la vizionări de programe tv sau alte activităţi care ţin de petrecerea timpului liber. Apartamentele mai cuprind câte 3 – 4 dormitoare, în funcţie de numărul de copii din fiecare grupă, cu maxim 5 paturi în fiecare dormitor, precum şi o sală de baie cu duşuri, chiuvete, toalete şi maşină de spălat, în care fiecare copil poate să îşi spele îmbrăcămintea pe care o foloseşte. La fiecare grupă există doi sau trei educatori care asigură îndrumarea copilului pe parcursul zilei, iar începând cu ora 20.00, copiii se află în grija supraveghetorilor de noapte.

 

Rep.: Am observat că în camere se află copii de vârste diferite. Cum se explică acest lucru?

F. S.:  Pentru că separarea de familie se produce de cele mai multe ori brusc, majoritatea copiilor ajungând  în casa noastră ca urmare a unor condiţii extrem de precare din familia lor, încercăm să compensăm această separare – care produce copilului frustrări – prin consolidarea relaţiilor dintre ei. De aceea, nu îi separăm. În funcţie de vârsta şi de sexul copiilor, precum şi de relaţiile dintre ei, aceştia se repartizează de regulă la aceeaşi grupă şi chiar în aceeaşi cameră. Deci încercăm să nu despărţim fraţii. Astfel, am constatat că relaţiile dintre ei se îmbunătăţesc, de fapt, şi că aceşti copii se sprijină unul pe celălalt. Sunt situaţii când toţi copiii unei familii ajung în casa noastră. În aceste situaţii, încercăm să refacem relaţia cu părinţii, pentru că este foarte important ca orice copil care se află într-o situaţie dificilă să înveţe, indiferent de vârstă, să-şi ierte părinţii, pentru că, dacă vor creşte cu revolte şi atitudini negative faţă de ce li se întâmplă, evoluţia lor va fi marcată şi nu vor reuşi să se integreze pe deplin într-o societate atât de zbuciumată.

 

„Încercăm ca părăsirea casei să fie un moment firesc…”

 

Rep.: Ce se întâmplă cu aceşti copii, în momentul în care trebuie să părăsească centrul rezidenţial?

F. S.: Noi încercăm ca părăsirea casei să fie un moment firesc, aşa cum se întâmplă în orice familie obişnuită. La o anumită vârstă, după finalizarea unei şcoli care i-a fost accesibilă până la vârsta respectivă, tânărul doreşte să devină independent. Şi la noi se întâmplă la fel. Marea majoritate a tinerilor sunt suficient de responsabili şi de maturi şi înţeleg că, la un anumit moment, trebuie să-şi ia viaţa în mâini. Şi o fac. Acesta e cazul fericit, în care desprinderea de casă se face fără suferinţă, tânărul are o atitudine corectă faţă de muncă, iar noi îl ajutăm să-şi găsească un serviciu şi să închirieze o locuinţă. Îl susţinem prin asigurarea unui minim necesar  în locuinţa respectivă, însă totul depinde de tânăr. Unii se desprind cu uşurinţă de casă, iar cei care se descurcă singuri doar ne anunţă că sunt bine. Însă alţii se descurcă mai greu, dar noi le oferim toată susţinerea noastră. De asemenea, tânărul pleacă din casă cu o sumă de bani importantă care îl ajută să nu fie disperat în primele luni de independenţă. Este vorba de o indemnizaţie de 900 de lei, la care se adaugă suma pe care a reuşit să o achiziţioneze de-a lungul perioadei în care s-a aflat în casă. Aceşti bani reprezintă alocaţia de stat care se depune într-un cont în bancă şi pe care tânărul o primeşte, în momentul revocării măsurii de protecţie. Sunt copii care au plecat de la noi cu 4000 de lei, o sumă care le-a permis să se descurce pentru început, învăţând cum să-şi administreze singuri mica avere. Dacă, în paralel, îşi găsesc şi un serviciu, atunci sigur că lucrurile se simplifică.

Rep.: Daţi-ne câteva exemple de tineri care au reuşit să se realizeze, după plecare din casă.

F. S.: Spre exemplu, avem o absolventă a Şcolii postliceale de asistenţă medicală, care acum lucrează într-un centru subordonat Direcţiei de Protecţia Copilului. Ea a obţinut o locuinţă prin ANL, e puternică, are un serviciu stabil şi câştigă bine. Un alt tânăr, care a părăsit acum câţiva ani casa, a plecat în Italia, lucrează acolo cu contract de muncă, este căsătorit şi are un copil. Anul trecut, a venit la noi în vizită, el ţinând legătura cu un frate care se află tot la noi. Suntem foarte bucuroşi când aceşti tineri revin în casă, pentru că le oferă copiilor un model de reuşită. Într-o anumită perioadă, tinerii aveau o viziune sumbră asupra viitorului lor şi poate tocmai de aceea nu reuşeau să ajungă la un alt nivel de formare personală şi profesională, anulându-şi, din start, toate şansele.

Rep.: Această viziune sumbră se leagă şi de un anumit complex de care suferă copiii abandonaţi de părinţi?

F. S.: Da, am avut de luptat şi încă mai luptăm cu acest complex de apartenenţă. Acum, acest complex este rar întâlnit, pentru că centrele rezidenţiale nu mai sunt ce au fost cândva, iar atitudinile şi comportamentele s-au schimbat mult. Pe copiii care suferă de complexul de apartenenţă încercăm să-i ajutăm, mergem pe dorinţele lor. Spre exemplu,  avem unii copii – foarte puţini la număr – care au ajuns la un anumit nivel de şcolarizare, dar încă refuză să spună că sunt din casă. În aceste cazuri, educatoarea spune că este mătuşa sau bunica, în funcţie de vârsta copilului… Pe de altă parte, avem copii care au venit aici cu colegii şi care sunt mândri că trăiesc într-o casă de copii şi că au condiţii de viaţă atât de bune. Pentru că avem calculatoare cu acces la internet, o sală de sport ultramodernă, o magazie de alimente ca o cămară a unei familii superbogate, unde depozităm murături, mere, compoturi etc. De asemenea, meniurile sunt zilnic diversificate.

Rep.: Cât de importantă este colaborarea cu organizaţiile nonguvernamentale şi cu voluntarii?

F. S.: Cred că asta face diferenţa dintre noi şi alte case, pentru că prin aceste colaborări noi creştem, nu doar financiar – cu toate că şi acesta este un aspect foarte important. Vin aici elevi, profesori, oameni care vor să dăruiască şi au ce dărui, precum şi multe ONG-uri. Cu toţii oferă modele, dar şi posibilitatea de a-l implica pe copil în activităţi interesante. Pe linia de voluntariat, o amintesc pe doamna Silvia Pruteanu, care a ieşit la pensie, dar continuă să fie prezentă în casă şi să mobilizeze grupuri de elevi de la Colegiul „Gheorghe Cartianu”. Dânsa, împreună cu soţul ei, domnul profesor Pruteanu, vin săptămânal la noi şi desfăşoară diferite activităţi educative. De asemenea, zilele trecute, un grup de tineri din comuna Ştefan cel Mare s-a oferit să facă voluntariat cu preşcolarii noştri, susţinând tot felul de activităţi de petrecere a timpului liber.

Rep.: Cum este să fiţi mămica a peste 100 de copii?

În general este bine, dar mai sunt şi momente dificile, când trebuie să găseşti soluţii şi colaboratori, încercând să schimbi vieţi şi destine. Uneori reuşeşti şi te bucuri, alteori nu, şi trebuie să mergi mai departe. E şi frumos, dar şi complicat. Eu am absolvit Psihologia în 1978, iar după Revoluţie, când au apărut posturile de psihopedagogi în Casele de Copii, am venit şi eu în casă. Am prins toate schimbările, de aceea pot să spun că în Protecţia Copilului s-a produs o revoluţie, iar diferenţa e enormă, faţă de anii ´90. Primii ani au fost foarte dificili, pentru că erau 250 de copii şi încercam să investesc în fiecare, încercând să-i salvez pe toţi. La început, am vrut să plec din casă, pentru că nu credeam că voi reuşi să mă adaptez. Pe parcurs, însă, am început să abordez într-un mod profesionist toate problemele.

Rep.: În final, ce mesaj doriţi să transmiteţi cititorilor noştri care ar vrea să îi ajute, într-o formă sau alta, pe aceşti copii?

Îi rog să fie prezenţi alături de noi, pentru că aceşti copii au nevoie de mult ajutor, de la bunuri materiale, la investiţie sufletească. De dragul copiilor noştri, ar trebui să avem grijă şi de aceşti copii, pentru că vor fi partenerii lor de existenţă. Măcar pentru acest gând egoist, merită să acţionăm. Copiii au nevoie de persoane la care să se raporteze altfel, pentru că o educatoare trebuie să împartă emoţii, sentimente şi trăiri la 14 – 15 copii… Şi nu poate. De aceea, ar fi bine să se implice cât mai multe persoane. Căci ajutându-i pe aceşti copii să fie mai educaţi, mai sociabili, mai deschişi şi mai armonioşi în dezvoltare, ne va merge şi nouă mai bine.

A consemnat Irina NASTASIU

 

 

 

Taguri: Felicia Sanduorfelinatpovesteaviata
Articolul anterior

Revenire spectaculoasă

Urmatorul articol

Ce fel de comunitate?

AsemanatoareArticole

Comunicat de presă.  Vor fi inventariate terenurile și clădirile din Piatra Neamț lăsate în paragină
Prima pagina

CENTRUL DE SPRIJIN ȘI ASISTENȚĂ DE SPECIALITATE PENTRU COPII ÎMPREUNĂ CU CENTRUL DE ZI PENTRU PREȘCOLARI „CASTANI” VOR FI MODERNIZATE CU FONDURI EUROPENE!

29/05/2020
321
Primăria Piatra-Neamț continuă lucrările edilitare de sezon!
Prima pagina

Primăria Piatra-Neamț continuă lucrările edilitare de sezon!

27/05/2020
317
Fonduri europene pentru prima împădurire
Prima pagina

PERCHEZIŢII ÎN 4 JUDEŢE; PREJUDICIU DE PESTE 570.000 DE LEI PRIN TĂIERI ILEGALE DE ARBORI

13/05/2020
315
Ministrul mediului la Neamţ, despre tăierile ilegale
Prima pagina

Ministrul mediului la Neamţ, despre tăierile ilegale

11/05/2020
315
mugur-cozmanciuc-Parlament
Prima pagina

Guvernul PNL vine cu o soluție utilă pentru producătorii și furnizorii români de echipamente medicale

22/04/2020
315
mugur-cozmanciuc-Parlament
Prima pagina

Guvernul PNL susține fermierii și agricultura în această perioadă de criză

15/04/2020
315
Mai multe articole
Urmatorul articol
CEASUL DEȘTEPTĂTOR / Ce fel de politică?

Ce fel de comunitate?

ȘTIRI RECOMANDATE

Și-a ars scalpul, încercând să stingă incendiul

6 ani în urmă
315
Cronica neagra

Cronica neagra

9 ani în urmă
315
O familie din Belgia angajează bonă pentru 3 copii

Nemțenii cu pensii mai mari de 872 de lei, buni de plată

7 ani în urmă
315
Handbal: România nu mai vine la Piatra Neamţ

Handbal: România nu mai vine la Piatra Neamţ

10 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Incendiu în comuna Dochia
  • Pokerul și Jocurile Casino în România
  • Accident rutier la Vânători Neamț

ARHIVA ZIAR

ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« dec.    

Categorii

Știri recente

Incendiu în comuna Dochia

Incendiu în comuna Dochia

27/01/2023
Pokerul și Jocurile Casino în România

Pokerul și Jocurile Casino în România

25/01/2023
Accident rutier la Vânători Neamț

Accident rutier la Vânători Neamț

25/01/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .