Veterinarii avertizează: fără apă suficientă, animalele sunt în periocol de moarte

giani 5 fotoReprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ le-au pus în vedere proprietarilor de animale că au obligaţia legală de a le asigura patrupedelor condiţii optime de bunăstare în această perioadă caniculară.

Potrivit veterinarilor, asigurarea apei este lucrul cel mai important. Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte.

„Dacă este disponibilă doar o sursă de apă potabilă, trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică. Pentru vaci, cantitatea de apă recomandată este de 38-42 litri pe zi, iar pentru cai- de 20-45 litri. Porcii au nevoie de 4-11 litri pe zi pentru a nu avea probleme de deshidratare, iar ovinele- de minimum 6 litri. Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate. De asemenea, fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive, asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic, etc.), existenţa stocurilor de apă şi furaje, verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie, verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelelor de ventilaţie şi generatoarelor de energie electrică.

La căruță, doar 6 ore

În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 – 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă”, este menţionat într-un comunicat de presă emis de autoritatea veterinară.

Reprezentanţii DSVSA accentuează că, în perioadele caniculare, fermierii trebuie să se asigure că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile. Este important să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute în afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Reprezentanţii DSVSA Neamţ subliniază şi faptul că există unele prevederi aplicabile administraţiilor locale: consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere şi să se preocupe de asigurarea unor locuri prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale.

În cazul comercializării animalelor în târguri, padocurile unde sunt ţinute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpostire umbrite.

Geanina NICORESCU