Veterinarii au dat amenzi pentru mizerie

dsvÎn cursul lunii mai 2015, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ  a desfăşurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară.

Unităţile din industria agroalimentară controlate desfăşoară activităţi pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.

În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, spaţii, paviment, program şi acţiuni DDD, ustensile, tavan, utilaje, autocontrol, copertină, rafturi, agregate frigorifice, manipulare, chiuvetă, vestiar, sistem apă caldă, capace), neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, proceduri HACCP, documentaţii HACCP), probleme legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare, produse expirate), neconformităţi documentare (documente, contracte servicii, trasabilitate) dar şi deficienţe privind personalul (examene medicale, curs igienă, fişe aptitudini, echipament protecţie).

Inspectorii DSVSA Neamţ au dat amenzi în valoare de 4.600 lei pentru lipsă document de înregistrare a activităţii şi spaţii necorespunzătoare pentru comerţ.

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.