Veteranul atleţilor, concurează în Brazilia

veteranul atlet3n

 * Dumitru Radu va aniversa 88 de ani pe pământ brazilian

  Dumitru Radu, seniorul curselor atletice din Neamţ participă la Campionatul Mondial de atletism al veteranilor de la Porto Alegre, care va avea loc în perioada 16-27 octombrie în Brazilia.

Pentru Mitică Piticu, cum îi spun cunoscuţii, aventura din Brazilia va fi deosebită, deoarece pe 22 octombrie va împlini 88 de ani.

Octogenarul va alerga în cursa de 5.000 de metri şi la două de viteză – la 400 şi la 800 de metri. În toate cele trei curse, el va concura la categoria 85-89 de ani.

În cursa de rezistenţă, el se va întrece cu cinci competitori – doi din ţara gazdă şi câte unul din Portugalia, Australia şi Puerto Rico.

„Când am fost în America eram cel mai în vârstă dintre concurenţi, aveam 84 de ani. În Brazilia o să fiu «boboc» pentru că intru la categoria 85+ şi o să am competitori de 88, 89 şi 90 de ani“, a spus sportivul nostru.

Cu ajutorul asociaţiei veteranilor, el a reuşit să-şi plătească taxa de participare de 211 dolari şi toată vara s-a antrenat pentru cursele de la Mondiale.

„La cursele de viteză cred că o să-i întrec pe toţi pentru că eu mă strecor uşor, că-s mai subţirel. La vârstele astea, mulţi sunt mai grăsuţi, mai durdulii“, speră bucuros Dumitru Radu. În plus îşi va face noi prieteni şi este mîndru că reprezentă România la capătul lumii: „Peste tot au ajuns să ne cunoască pe noi românii şi ne privesc cu admiraţie. Sunt foarte fericit că reuşim să facem România cunoscută în lume“.

Atletul nemţean trece pentru a doua oară oceanul în ultimii trei ani. În 2011 a concurat alături de 5.000 de sportivi la Sacramento în California şi a locul 6 la cursa de 8 kilometri pe teren accidentat, locul 9 la 10.000 de metri şi locul 10 la proba de 5.000 de metri.

Toţi îl cunosc pe bătrânelul sprinten din Piatra Neamţ pentru performanţele sale  din ultimii 40 de ani, de când a început să alerge la tot felul de competiţii de atletism dedicate veteranilor. A participat la 17 curse maraton şi a câştigat o multitudine de medalii de campion naţional.

Ultima competiţie la care a participat Dumitru Radu a fost crosul montan „Bate toaca” de pe Vârful Toaca din Ceahlău. A fost un concurs foarte solicitant. Pietreanul nostru s-a înscris la cei experimentaţi, care aveau de parcurs un traseu de 30 de kilometri, de la  poalele muntelui, până sus, pe Vârful Toaca (1.904 metri) şi înapoi. „Când eram tânăr am lucrat în Durău şi atunci am făcut cunoştinţă pentru prima dată cu Ceahlăul. Mi-am dorit dintotdeauna să urc pe munte, şi abia acum mi s-a împlinit visul“ a mărturisit veteranul. Pe traseul crosului a avut de întâmpinat ploaia şi grindina: „A fost cea mai frumoasă cursă, cu un cadru natural deosebit, şi îi sfătuiesc pe toţi să urce măcar o dată în viaţă pe acest munte, Olimpul românilor“

Stilul de viaţă al bătrânelului sportiv este echilibrat şi activ: „Carne nu consum aproape deloc, noaptea în loc de apă beau doi litri de lapte, iar ziua muncesc la grădină”. Din două în două zile, dis-de-dimineaţă, îşi face antrenamentul, alergând câte 6,2 kilometri, de acasă, adică de la marginea oraşului Piatra Neamţ, până în comuna Săvineşti

De-a lungul vieţii sale Dumitru Radu  a fost contabil, tractorist şi şofer de camion.

Anul de cotitură care l-a adus aproape de atletism a fost în 1942, când a participat la un curs de instructor pentru profesorii de educaţie fizică la Şcoala Normală din Piatra Neamţ.  Abia în anul 1973 a participat la prima sa competiţie la Cupa Oraşului Piatra Neamţ, unde a câştigat locul I.

Competiţia de suflet a sportivului nostru este cea din Basarabia din 1991 – cursă de 400 de kilometri, pe care a alergat-o în opt zile – cîte 50 de kimoletri pe zi.

Despre cea mai dificilă medalie obţinută în Austria (2006) Dumitru Radu povesteşte: „Am alergat 21 de kilometri la minus opt grade Celsius. Atunci eram cât pe ce să abandonez, dar m-am gândit că eu alerg pentru ţară“

„Faptul că participă, la vârsta sa, la concursuri de anvergură este ceva extraordinar. Ceea ce face el reprezintă o pledoarie pentru un regim de viaţă echilibrat. Fără alcool, ţigări sau alţi factori de risc, dar cu efort fizic şi mişcare zilnică. Cred că are o zestre genetică deosebită” a spus cu admiraţie Letiţia Damoc, şefa serviciului de Ambulanţă Neamţ.

„ Pentru mine alergarea este viaţă. Sunt două elemente care mă motivează: oxigenul care hrăneşte celula şi voinţa de a termina cursa.  Am Parkinson, am glaucom, cu un ochi nu văd prea bine, dar inima mi-e tare. Dacă nu aş mai alerga, afecţiunile s-ar agrava”, motivează cu o vitalitate de invidiat sportivul nemţean Dumitru Radu.

 Mihaela Racovanu