Veteranii omagiaţi de către autorităţi

veterani2

*”Icoane ale curajului şi devotamentului faţă de ţară”, este portretul făcut acestora de către prefectul Angheluţă

Veteranii de război din Neamţ au fost ieri actorii principali ai unei zile dedicate special lor, o zi în care recursul la istorie a fost un demers nu doar necesar ci şi încărcat de rezonanţe educative.

Întâlnirile omagiale, simpozioanele dedicate momentului 29 aprilie – Ziua Naţională a Veteranilor au reliefat contribuţia oştenilor ajunşi la vârsta senectuţii la definirea statului roman de azi.

Printre autorităţile care s-au înclinat în faţa acestor eroi ai zilelor noastre s-a numărat şi prefectul de Neamţ, Vlad Abgheluţă: “Ziua de 29 aprilie este un reper în calendarul oricărui român, fiind ziua în care ne omagiem veteranii de război, acei viteji care au recurs la sacrificii pentru ca noi, astăzi, să putem trăi liberi. Este un moment înălţător, un moment în care gândul nostru plin de recunoştinţă trebuie să ajungă la ei, cei care ne sunt alături, cu demnitate şi cu simţul datoriei împlinite. Vă asigurăm că pentru noi, dumneavoastră – veteranii de război – veţi rămâne acele icoane ale curajului şi devotamentului faţă de ţară şi vă veţi bucura mereu de respectul şi admiraţia noastră. Avem datoria faţă de dumneavoastră, adevăraţi eroi ai neamului românesc, să păstrăm integritatea şi libertatea acestei naţiuni, destul de încercată de-a lungul timpului.”

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut un arc peste timp, între sacrificiile foştilor ostaşi şi datoria morală a generaţiilor de azi: “Ziua veteranilor de război reprezintă un moment de cinstire, onorant şi legitim, a celor pentru care conceptul de apărare a ţării a fost transformat într-un crez. Generaţiile prezente şi viitoare au obligaţia a-şi onora veteranii şi de a păstra mereu vie amintirea celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi, astăzi, să putem trăi liberi. Ne exprimăm convingerea că devotamentul şi curajul dumneavoastră, al veteranilor de război, vor constitui exemple şi pentru generaţiile viitoare. Vă asigurăm de toată preţuirea noastră pe care o vom materializa prin continuarea idealurilor pe care le-aţi apărat cu atâtea sacrificii”.

„ Închei citându-l pe poetul nostru naţional, Mihai Eminescu, care spunea că <<patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară>>”, a mai spus prefectul Angheluţă.

 

D.VINCA

Omagiu legiferat cu un secol în urmă

„După cum vă este cunoscut, la 29 aprilie este Ziua Veteranilor de Război din România, stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222 din 10 octombrie 2007 şi Legea 303 din 13 noiembrie 2007. A fost aleasă această zi în semn de cinstire întrucât, la 29 aprilie 1902, regele Carol I a instituit, prin Înalt Decret, calitatea de veteran de război pentru toţi cei care luptaseră în războiul din 1877 – 1878 pentru cucerirea Independenţei de Stat a României şi supravieţuiseră anilor care au trecut de la acel eveniment istoric.

La adoptarea de către rege a importantei hotărâri s-au avut în vedere prevederile Convenţiei de la Geneva, din 1870, potrivit căreia cei chemaţi de patrie la luptă au dreptul să devină, după un sfert de veac, VETERANI”, explică veteranu de război Neculai PRUTEANU (preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – filiala judeţului Neamţ) semnificaţia acestei zile.