Vasilică Harpa, un primar pus pe treabă

O delegaţie de aleşi locali în frunte cu Alain Laurendon, primarul oraşului francez St. Just St. Rambert din regiunea Rhone – Alpes, a ajuns astăzi la Târgu Neamţ, la invitaţia primarului Vasilică Harpa şi a Consiliului Local Târgu Neamţ. Delegaţia franceză răspunde, astfel, invitaţiei autorităţilor oraşului de sub Cetate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfrăţirea celor două localităţi. Primarul Vasilică Harpa a pregătit cu această ocazie un program deosebit, despre care ne-a vorbit în detaliu, alături şi de principalele proiecte ce vor demara chiar de săptămâna viitoare.

Reporter – Este prima vizită oficială a unei delegaţii străine de când aţi fost ales primar?

Vasilică Harpa – Da, într-adevăr aceasta este prima delegaţie de oaspeţi străini care vin în oraşul nostru de când târg-nemţenii m-au ales primar şi are o semnificaţie importantă.

Vizita omologilor noştri din oraşul francez Saint Just St. Rambert este prilejuită de împlinirea a 20 de ani de când oraşele noastre s-au înfrăţit şi coincide în mod fericit cu Ziua Europei. Delegaţia este alcătuită din 21 de persoane, inclusiv contracandidata domnului Alain Laurendon, un primar care este la finalul celui de-al doilea mandat, dar şi o parte din consilierii locali care au primit anul trecut vizita aleşilor noştri. Oaspeţii noştri vor sta două zile la noi.

Rep. – Ce program aţi pregătit pentru cele două zile?

V.H. – Pentru ziua de 8 mai vom avea o şedinţă extraordinară de consiliu, apoi vom prezenta un film documentar despre oraşul Târgu Neamţ, după care oaspeţii vor participa la o discuţie la care aşteptăm şi oamenii de afaceri pentru identificarea zonelor comune de interes în dezvoltarea unor colaborări economice. Prima zi se va încheia cu o vizită la fundaţia „Omenia”, urmată de un tur la mănăstirilor din zonă şi o vizită la Parcul Naţional Vânători.

Rep. – Pentru a doua zi ce îi aşteaptă pe francezi?

V.H. – Pe 9 mai, de Ziua Europei, am pregătit o manifestare care va începe de la ora 11, în Piaţa „Adormirea Maicii Domnului” din centrul oraşului, apoi va avea loc deschiderea unei expoziţii de produse culinare tradiţionale de Paşte, dar şi participarea la o discuţie cu actuala conducere a Spitalului Orăşenesc pentru găsirea unei soluţii prin care unitatea să primească sub formă de donaţie aparatura medicală necesară.

După prânz am pregătit oaspeţilor vizite acasă la consilierii noştri locali care anul trecut au fost oaspeţii francezilor, urmând ca vizita să se încheie pe 10 mai, dimineaţă, când delegaţia va pleca spre Cluj.

Premise pentru colaborare economică

Rep. – Ce aşteptaţi de la această întâlnire, având în vedere că este prima vizită oficială din mandatul dumneavoastră, care este la început şi, astfel, vă permite să începeţi şi să derulaţi diverse proiecte?

V.H. – Da, vrem să facem o ofertă în ce priveşte domeniile economice, în principal, în care noi suntem interesaţi şi la care putem să avem o reacţie adecvată. Întrucât şi St. Just St. Rambert este un oraş de munte, vom discuta despre posibilitatea unor parteneriate în domeniul forestier, în domeniul turismului. Sunt zone comune de interes, despre care s-au mai purtat discuţii, dar noi credem că a venit timpul să facem ceva concret în acest sens, după atâţia ani. Aşa încât vom veni cu oferte clare, de colaborare, tocmai de aceea le vom oferi şi filmul documentar despre oraşul Târgu Neamţ, pentru ca odată întorşi acasă, francezii să poată la rândul lor prezenta posibilităţile zonei noastre celor interesaţi să facă investiţii aici. Dar, sperăm şi în extinderea parteneriatelor culturale, şcolare.

Rep. – Mai aveţi prinse şi alte proiecte de acest gen, pe acest an?

V.H. – Intenţionăm să facem o deplasare la Bruxelles, dar pentru prima dată în ultimii 12 ani vor merge şi consilierii locali, nu doar primarul, pentru că vrem să avem întâlniri politice cu reprezentanţii UE care ne pot oferi soluţii la nevoile noastre de dezvoltare locală, din toate perspectivele. Şi tot anul ăsta vrem să ajungem în China, în oraşul cu care suntem înfrăţiţi, pentru a avea un prim contact cu omologii noştri în vederea stabilirii punctelor de interes.

Rep. – Când intenţionaţi să ajungeţi în China?

V.H. – Deocamdată, noi am trimis scrisoarea de intenţie, în care am punctat că dorim mai ales o colaborare economică în domeniul materialului lemnos, în domeniul echipamentelor electronice sau orice alt domeniu în care să existe interes din partea oamenilor de afaceri chinezi. Avem nevoie de investitori la Târgu Neamţ şi noi putem pune la dispoziţie terenul, utilităţile, forţa de muncă. Am antamat discuţia încă de anul trecut, când împreună cu domnul Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean, am fost la Ambasada Chinei la Bucureşti, şi vrem ca acum să aprofundăm problema pentru a vedea concret ce putem face.

Opt străzi la asfaltare

Rep. – Până atunci, să nu pierdem din vedere ceea ce se poate face pe plan local. Acum, că aveţi buget şi au trecut şi sărbătorile de Paşte, care sunt priorităţile pentru perioada următoare?

V.H. – Chiar de luni vom începe asfaltarea celor opt străzi pentru care am primit deja finanţare de la guvern. Este vorba despre străzile Horia, Cloşca şi Crişan, Vânătorului, Mihai Viteazu, Veterani, Vasile Alecsandri, Daciei, 9 Mai şi Veniamin Costache. Tot în programul de asfaltare este prinsă şi şoseaua de centură, strada Castanilor, proiect care va rezolva traficul greu, care acum se face prin interiorul oraşului. Deci, avem în total 15 km de drumuri pentru care am primit aproape o sută de miliarde lei vechi, iar împreună cu Drumurile Naţionale vom realiza asfaltarea unei porţiuni din strada Mărăşeşti.

Rep. – Asta, pe partea de infrastructură, dar punctaţi şi alte proiecte care au finanţare asigurată anul acesta.

V.H. – Am primit bani pentru realizarea unei promisiuni mai vechi, legată de dezvoltarea turismului în zonă, şi-anume realizarea canalizării şi a staţiei de epurare de la Staţiunea Oglinzi. Reabilitarea obiectivului se face în parteneriat public – privat cu SIF Transilvania, iar partea noastră de finanţare, asigurată tot din bugetul de stat, a fost aprobată acum în limita sumei de 50 miliarde lei vechi. Urmează să organizăm licitaţia pentru aceste lucrări şi sperăm să putem demara execuţia cât mai curând.

Parcări civilizate

Rep. – Din surse proprii?

V.H. – Din bugetul local am început, chiar înainte de sărbători, modernizarea centrului oraşului, am renunţat la scuaruri şi am amenajat alei, spaţii verzi, cu jardiniere şi iarbă, am plantat copaci şi am pus gazon. Urmează o altă etapă, cea de amenajare a parcărilor de reşedinţă, în zonele din spatele blocurilor, pentru ca în faza următoare să realizăm parcări cu plată, în special în zona centrală, unde am identificat şase locaţii unde putem asigura aproximativ 300 de locuri. Reuşim ca, astfel, să înnoim aspectul oraşului, să rezolvăm problema parcărilor şi să aducem bani la buget. Pentru modernizarea centrului şi realizarea parcărilor de reşedinţă şi a celor cu plată am alocat circa 10 miliarde lei vechi din bugetul local.

Rep. – Ce alte proiecte mai puteţi bifa anul acesta, cu finanţare locală?

V.H. – Am modernizat Colegiul Tehnic „Ştefan cel Mare” prin anveloparea termică realizată la toate cele trei corpuri, am refăcut trei grupuri sanitare, am modernizat sălile de clasă şi am terminat noul corp de clădire la Grădiniţa nr. 2, un imobil cu 3 etaje şi 14 săli de clasă realizat printr-un proiect comun al Ministerului Educaţiei, Consiliul Judeţean şi primăria. Continuăm, atât cât vom avea fonduri, modernizarea celorlalte două colegii „Ion Creangă” şi „Vasile Conta” şi la cele 2 şcoli gimnaziale. Proiecte mai avem, precum amenajarea unor terenuri de sport la şcoli, un parc la Cetatea Neamţului, inclusiv cu piscină, pentru a putea exploata la maxim turismul în zonă, şi altele. Proiecte sunt, intenţii avem, dar nu sunt suficiente resursele locale, avem nevoie şi de implicarea financiară a sectorului privat.