luni, ianuarie 30, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa VIAȚA LA ȚARĂ

Vasile Urzică: ”Am terminat Academia de muzică și am ajuns …tot la oi!”

de
10 ani în urmă
in VIAȚA LA ȚARĂ
Reading Time: 6 mins read
0 0
A A
2
Vasile Urzică: ”Am terminat Academia de muzică și am ajuns …tot la oi!”
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

Rep.: Pentru început, câteva date despre dumneavoastră.

Vasile Urzică: M-am născut în familia Lucreției și a lui Vasile Urzică, buni crescători de animale. De la o vârstă foarte fragedă, tata s-a apucat de oierit, necazurile vieții l-au împins spre asta. Erau 5 frați, dintre care unul cu grave probleme locomotorii. Era greu în familie, oameni necăjiți. De mic, tata a luat-o pe calea oieritului, n-a avut încotro,  și a continuat pe acest drum. La vârsta de 25 de ani a fost ales șef la ferma de oi a fostului CAP Vânători, pe atunci avea în grijă  2200 capete. După 1989 și-a făcut  propria turmă, cu vreo 100 de oi. Apoi și-a sporit și diversificat efectivele de animale, după ce am mai crescut și noi ca să-l putem ajuta la treabă. Cu câștigul de la animale ne-a ținut în facultate, pe mine și pe sora mea. Eu am terminat Academia de muzică din Cluj, mi-am dat masteratul, l-am luat cu notă foarte mare, ca să ajung din nou…la oi!

Rep.: Chiar așa?

V.U.: Sunt profesor de muzică, dar posturi pe această specialitate nu se prea găsesc. Pentru titularizare nu se scot posturi la concurs. Dacă iei examenul, postul este numai pentru 3 ani, nu durează cât un ciclu școlar. Ești nevoit ca, din trei în trei ani, să mergi ca să dai din nou examen de titularizare pentru un post netitularizabil! În anul 2007, când am absolvit Academia de muzică, am dat concurs, am avut a doua medie pe județ, după care am ajuns profesor de muzică. Cel mai bun post pe care l-am găsit era la Liceul auto din Piatra Neamț. Altfel ar fi trebui să mă  ”împart” între 4 școli dintr-o comună, în 4 sate diferite, să fac 4 navete, cu salariu pe 4 bucățele. Mai aproape de locul natal, în Târgu Neamț, nu erau posturi titularizabile. În comuna Vânători, catedra de muzică era ocupată de fostul meu profesor, cu care am fost apoi şi coleg de facultate, dar eu am terminat Academia înaintea sa. Dumneaului a venit la facultate, când eu deja era în anul doi. Știind că omul mai are puțin până la pensie, după  mulţi ani vechime la catedră, nu aveam cum  să vin la Vânători ca să-i iau postul. Nu se cădea! Așa că am ales Liceul auto din Piatra Neamț şi, în completarea normei didactice, am mai luat ore şi la Școala Humulești. Făceam naveta între cele două unități de învățământ. Vreme de  3 ani am ocupat un post netitularizabil. Între timp au apărut modificări în sistemul de învățământ şi s-au redus posturile de muzică. Așa am pierdut orele de la Liceul auto din Piatra Neamț, rămânând numai cu cele de la Şcoala Humulești. Trebuia să-mi caut ore și la alte școli. Nu mi-a mai convenit. Am stat un an acasă şi la un moment dat chiar am vrut să renunț. Am revenit asupra deciziei mele și, în 2010,  mi-am depus din nou dosarul pentru examenul de titularizare, atunci am luat cea mai mare notă, dar tot pentru un post netitularizabil. Aveam ore la școlile din comuna Petricani, cu o completare de normă la Școala Rădeni, din comuna Păstrăveni. Atunci m-am gândit serios, eram foarte hotărât să renunț definitiv la catedră! Imediat s-a ivit norocul! Pentru că luasem cea mai mare notă la examen, am fost sunat de către inspectorul de specialitate de la acea vreme. Mi-a propus să fiu suplinitor, timp de doi ani, la catedra ”Canto popular” din cadrul  Liceului de artă din Piatra Neamț. După cei doi ani de la Liceul de artă, mi s-a oferit un alt post, format din mai multe obiecte. Practic, predam la 4 obiecte: folclor muzical, canto popular, armonie și forme muzicale. Pentru fiecare făceam separat câte un rând de dosare, planuri de lecție pentru fiecare oră, muncă era cât pentru 4 profesori. Cu greu, dar m-am hotărât şi am renunţat definitiv la catedră.

Rep.: V-ați întors la oi, definitiv!

V.U.: Da, în final m-am dedicat oilor și vacilor. Pentru că după 1990, tata a început să țină și vaci. Acum avem  20 de vaci, peste 20 de capre și 300 de oi. Zic că ne descurcăm binișor. Uneori ieșim în câștig, alteori nu. Furajul este marea problemă. Tata a primit doar 1700 mp teren moştenire de la părinţi. Ulterior a mai cumpărat un hectar, la Vînători. Numai cu un hectar și un pic, cu atâtea animale, nu ai cum să te descurci. Cumpărăm furaje, dar și închiriem terenuri. Oamenii nu vor acte de arendare pentru că, în cele mai multe cazuri, nu s-a făcut partajul pentru pământ. Dar sunt și dintre cei care au acte, dar vor să  ”mulgă la două oi”. Noi îngrijim terenul, investim în el, le plătim arenda, dar tot ei primesc  subvenția pe pășune. Și nu-i asta singura  problemă.

Rep.: Ce necazuri vă mai apasă?

V.U.: Avem animale multe și vecini foarte pretențioș! Au uitat de unde au plecat! Vezi Doamne, animalele fac poluare fonică. Mai ales în perioada fătărilor, dar şi atunci când despărțim oile de miei. E mult zgomot când zbiară 300 de oi. Mai e și mirosul care îi deranjează.  Ne-am muta, dar nu sunt bani pentru asta. Toată averea noastră o reprezintă  animalele, dar sunt şi multe cheltuieli cu ele. Oamenii care lucrează la animale trebuie plătiți, pe furaje dăm foarte mulţi bani.

Rep.: N-aţi încercat cu fondurile europene?

V.U.: N-avem din ce plăti partea noastră de contribuţie. Asta e marea durere. Am încercat proiecte pentru tinerii fermieri, dar trebuie să contribuim şi noi. De unde, că n-am atâţia bani. Plus că, în prima fază, plătesc eu, apoi vin banii europeni, după ce dovedesc că am realizat o parte din investiţii. Problema e că n-am cu ce să încep. Aşa că va trebui să ne descurcăm pe cont propriu, din aproape în aproape, investim câte puţin, în fiecare an. Am vândut cîteva animale şi am cumpărat un tractor, utilaje pentru făcutul fânului, de cărat gunoi de grajd. Mai sunt şi subvenţiile, cât se vor mai da şi astea. Dar avem multe de plătit. Cheltuim foarte mult cu ciobanii şi cu iernatul animalelor. Ciobanii sunt mult mai câştigaţi decât profesorii!

Rep.: V-aţi reîntors la oi, dar la meseria de bază tot n-aţi renunţat. Ştiţi unde bat!

V.U.: Nu puteam sta departe, n-ai cum, a face muzică e o meserie cu har, cu o anume chemare. Aveam de mai multă vreme această idee, pe care am discutat-o la Primăria Vânători. M-am bucurat tare mult că au fost de acord cu ceea ce le-am propus: înfiinţarea grupului folcloric. „Dor vânătorean” l-am numit atunci şi aşa a şi rămas. După două luni, am şi urcat pe scenă, am susţinut mai multe spectacole. Am început cu formaţia de dansuri populare, apoi am „am făcut rost” şi de solişti vocali, proprii grupului nostru folcloric. Am început să „ieşim în lume”, am dat spectacole în mai multe localităţi, am participat şi la diverse concursuri. În Turcia, la Festivalul internaţional de la Isckender, am ocupat locul I, am primit medalia de aur. Am participat cu mai multe spectacole şi în Italia. „Stagiune” permanentă avem, în fiecare toamnă, în comuna Cumpăna din judeţul Constanţa. Anual, acolo se ţine un festival zonal.  Suntem invitaţi să susţinem spectacole la zilele comunelor din zona noastră, mai nou şi din ţară.

Rep.: Sunteţi un tânăr mult şcolit, cu propria afacere, motiv pentru care vă cer o părere avizată. Îşi găseşte un tânăr locul la ţară, îşi poate face un rost?

V.U.: Nu-şi găseşte locul şi nici rostul în toată ţara noastră! Nu mai departe, mă uit la sora mea, a terminat facultatea ca şef de promoţie, dar tot n-are serviciu. Tinerii de azi pleacă masiv la muncă în strinătate, pentru că nu au încotro. În mediul rural, un tânăr harnic şi priceput abia de obţine un câştig de subzistenţă.

Taguri: academia de muzicafermierVasile Urzica
Articolul anterior

Un singur candidat pentru şefia Colegiului Psihologilor

Urmatorul articol

Volei: Nimic şi cu Dinamo

AsemanatoareArticole

cai_caruta
FAPT DIVERS

Razie prin târguri şi oboare: Microcipul şi paşaportul calului, la control!

09/07/2014
315
Încep înscrierile pentru Camera Agricolă Neamţ
VIAȚA LA ȚARĂ

Încep înscrierile pentru Camera Agricolă Neamţ

07/10/2013
315
Cota de lapte, surplus din rezerva naţională
VIAȚA LA ȚARĂ

„Războiul” orgoliilor pe seama fermierilor?

24/09/2013
315
Mailul senatorului Chelaru blocat de cazul Roșia Montana
VIAȚA LA ȚARĂ

Nominalizaţii la Gala Premiilor de Excelență 2013 în Agricultură

20/09/2013
315
GAL „Ceahlău”: o nouă sesiune de proiecte
VIAȚA LA ȚARĂ

GAL „Ceahlău”: o nouă sesiune de proiecte

20/09/2013
315
Cartofii româneşti, pe cale de dispariţie…
VIAȚA LA ȚARĂ

Campania agricolă de toamnă, în linie dreaptă

20/09/2013
315
Mai multe articole
Urmatorul articol
Volei: Nimic şi cu Dinamo

Volei: Nimic şi cu Dinamo

Comentarii 2

  1. aglaia says:
    10 ani în urmă

    OI VASILE OI DAPOI TU INTAI TREBUIE SA TE INVETI SA VORBESTI APOI SA CANTI SI DACA STAU BINE SA MA GANDESC LOCU TAU TOT LA OI ESTE.
    PRIETENII STIU DE CE.

  2. anca says:
    10 ani în urmă

    Felicitari dle PROFESOR! Mare dreptate aveti! Daca nu este cine sa te sustina financiar si moral este destul de greu( mai ales daca nu aveti RELATII).Cunosc situatia cat de cat am si eu doi baieti care au terminat facultatea si nu oarecare(la zi si nu au intrat pe baza de dosar) au terminat si mastere cu note fffff mari .Din fericire unul are o slujba destul de buna(dupa merit) dar celalat ca sa obtina ceea ce a studiat si isi doreste sa practice in domeniul lui ar trebui mii de euro ceea ce nici nu vrea sa auda de asa ceva si nici casa nu ne-o vindem ptca nu putem.Asa ca asteptam sa faca bunul Dzeu dreptate sa mai cada altii de sus.

ȘTIRI RECOMANDATE

Accident rutier grav  în comuna Tarcău

Accident rutier grav în comuna Tarcău

2 ani în urmă
321

Ordinară de 7 plus 1

9 ani în urmă
315
„Grădiniţa prieteniei – voluntariatul, lumina faptelor bune”

„Grădiniţa prieteniei – voluntariatul, lumina faptelor bune”

8 ani în urmă
315
Cronica neagra

Cronica neagra

9 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Incendiu în comuna Dochia
  • Pokerul și Jocurile Casino în România
  • Accident rutier la Vânători Neamț

ARHIVA ZIAR

ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« dec.    

Categorii

Știri recente

Incendiu în comuna Dochia

Incendiu în comuna Dochia

27/01/2023
Pokerul și Jocurile Casino în România

Pokerul și Jocurile Casino în România

25/01/2023
Accident rutier la Vânători Neamț

Accident rutier la Vânători Neamț

25/01/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .