*Inspectorii sanitari veterinari vor preleva probe de carne în căutarea bacteriei periculoase
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț va preleva, începând din luna iunie 2016, o serie de probe pentru determinarea prevalarea bacteriei Escherichia coli (abreviat: E.Coli) în carnea proaspătă de bovine și ovine, carnea tocată și carnea preparată provenită de la aceste specii. Potrivit dr. Sorin Ulea, directorul executiv al DSVSA Neamț, unitatea participă la implementarea Planului Național de Control pentru determinarea E.Coli, așa cum a stabilit Autoritatea Națională Veterinară. „Vor fi prelevate 18 probe – respectiv 6 probe de carne preparată – pastă de mici, hamburgheri, frigărui, cârnați proaspeți, carne marinată – din supermarketuri, 5 probe carne proaspătă provenită din măcelării și magazine și 7 probe de carne tocată prelevate din carmangerii, toate fiind unități înregistrate sanitar veterinar. Prelevarea probelor se va realiza de către medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și de medicii veterinari angajați care asigură controlul oficial în unitățile stabilite în cadrul programului. Probele vor fi prelevate fără o avertizare prealabilă. Ulterior, acestea vor fi dirijate către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, care va testa probele respective“, a subliniat dr. Ulea.
În eventualitatea izolării E.coli, carnea tocată amestec, precum și carnea preparată se va confisca și denatura.