Validarea declaraţiilor fiscale on-line

Nemţenii trebuie să fie atenţi atunci când depun on-line declaraţiile fiscale obligatorii, pentru ca aceste documente să fie înregistrate în termenul legal. O ultimă reglementare aduce clarificări privind valabilitatea depunerii on-line a formularelor fiscale. De luna aceasta, înregistrarea oficială a declaraţiilor fiscale se face de la data validării lor de către programul specializat. Aşa prevede noul normativ adoptat prin legea 100/2013, care modifică regula valabilă până acum, potrivit căreia o declaraţie era considerată depusă din momentul lansării ei on-line, chiar dacă ulterior era corectată. Acum, noile prevederi stabilesc faptul că declaraţia fiscală este înregistrată oficial după ce conţinutul este verificat şi contribuabilul primeşte mesajul electronic de confirmare. În cazul în care sistemul depistează erori şi transmite contribuabilului un asemenea mesaj, corectarea şi depunerea unei noi declaraţii este considerată a fi transmisă în termen dacă este înregistrată on-line până în ultima zi a lunii în care trebuie depusă declaraţia. Depăşirea termenului legal poate aduce amenzi usturătoare, ce pornesc de la 500 de lei, dar pot ajunge şi până la 5.000 de lei.

Declaraţiile care se pot depune on-line sunt cele care corespund formularelor 100, 101, 102, 103, 120, 130, 200, 300, 301, 390 şi 710. Depunerea formularelor fiscale on-line se face de contribuabilii care au achiziţionat un certificat electronic digital agreat. Şi semnătura electronică trebuie înregistrată la organul fiscal, şi se notifică prin depunerea formularului 150.

Nu mai rămâne decât descărcarea formularelor electronice de pe portalul ANAF, care trebuie completate şi transmise. Operaţiunea se consideră încheiată după ce contribuabilul primeşte pe mail messajul de confirmare a dreptului de utilizare a serviciului de depunere on-line a declaraţiilor fiscale.