Pe micuţii artişti, elevi ai şcolilor din comuna Valea Ursului, i-am văzut ultima dată evoluând pe scena serbării anuale „La izvoarele Bârladului”. Cu toţii erau copleşiţi de emoţii. Dar şi plini de talent. Unii chiar au şi plâns. Mai abitir atunci când le „scăpa” un vers ori vreo notă muzicală o lua razna. Încurajaţi de colegi şi de publicul spectator, o luau repede de la capăt, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Au cântat muzică populară şi uşoară, s-au lăsat purtaţi de ritmurile şi în paşii dansurilor populare, fiind costumaţi în frumoase straie populare. Au şi fost premiaţi atunci de deputatul Ioan Muteanu. E treabă pe care alesul lor în Parlamentul României a „instituit-o” de ceva timp, pe banii săi.
Iuliana Spatariu, director coordonator de şcoli în comuna Valea Ursului, ne-a vorbit cu emoţie în glas despre elevii ei talentaţi, despre mici artişti. „Sunt mici ca vărstă. Talent au, bani n-au. Vin din familii modeste, nu au posibilităţi să urmeze o şcoală de muzică. Micii noştri artişti populari se trag din familii de cântăreţi, de lăutari. Cum se spune în popor, „cântă după ureche”. Unii au reuşit să meargă la Liceul de artă Victor Brauner din Piatra Neamţ. Cum sunt, de exemplu, fraţii Bulai. Cel mai mare deja este student la Conservator, iar fratele lui a dat acum bacalaureatul. Sora lor, Amalia Bulai, a terminat clasa a VIII-a la Valea Ursului. Ştiu eu dacă vor avea bani s-o dea mai departe? Este foarte bună la muzică. Acum s-a înscris la Liceul tehnologic Valea Ursului”.
Asta e una din marile probleme ale tinerilor din mediul rural. Multe talente şi minţi sclipitoare se „risipesc” din lipsa banilor. Părinţii n-au cu ce-i purta mai departe în şcoli. Mare păcat!
Tina CONDREA