* Direcția de Sănătate Publică Neamț face precizări în legătură cu modalitatea de a scăpa de Clostridium perfringens din apa infestată pe care urmează să o bem
Prefectura Neamț a făcut publice noi date referitoare la prezența bacteriei Clostridium perfringens în apa Bistriței, la Borca și la Topoliceni.
„Vă aducem la cunoștință ultimele rezultate ale analizelor probelor recoltate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, din data de 22 februarie a.c.:
- Localitatea Lunca – comuna Borca (râul Bistrița), județul Neamț – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 270 ufc/100ml;
- Localitatea Topoliceni – comuna Poiana Teiului, județul Neamț – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 280 ufc/ml;
În continuare se acționează conform măsurilor stabilite prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.02.2016 privind măsurile pentru asigurarea calității apei din Lacul Bâtca Doamnei“, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției, aseară.
Precizări de la Direcția de Sănătate Publică
Sub semnăturile directorului executiv, Dan Morenciu, și a directorului executiv adjunct, Daniela Marcoci, Direcția de Sănătate Publică Neamț a reușit să facă o informare despre bacteria Clostridium perfringens. O redăm în continuare.
„1. Bacteriile din genul Clostridium sunt în totalitate anaerobe, în marea lor majoritate mobile, iar sporul (forma de rezistență a bacteriei) lor depășește în diametru transversal pe cel al celulei vegetative (forma ce asigură înmulțirea bacteriei).
Formele vegetative nu prezintă o rezistență particulară față de diverși factori fizici și chimici, acestea fiind distruse în 15 minute la 63-65 grade Celsius; sporii, în schimb, rezistă la temperaturi mult mai ridicate.
Clostridium perfringens este cel mai răspândit din genul Clostridium, care poate provoca infecții la om, are o răspândire universală, se găsește în orice mediu (sol, apă, aer, pe orice suprafață, în orice aliment care nu a fost sterilizat).
La om și animale se găsește în mod natural, fără a provoca semene și simptome de boală, pe piele, mucoase și 100% în conținutul intestinal.
- Fiind o bacterie anaerobă, la o fântâna corect construită (apa provenind dintr-o pânză freatica de adâncime, adică cel puțin al doilea strat al pânzei freatice, la distanță de cel puțin 10 metri de sursele de contaminare – latrine, sălașuri pentru creșterea animalelor, abatoare, ferme, stații de epurare etc.) și corect utilizată (curățată la un an, dezinfectată, cu capac etc.) nu poate fi contaminată cu Clostridium perfringens.
Dacă nu sunt respectate condițiile de construcție și utilizare, apa de fântână poate fi contaminata.
- Bacteriile în formă vegetativă sunt distruse la temperaturi cu 10-15 grade Celsius mai mari decât temperatura lor maximă de dezvoltare.
Majoritatea bacteriilor, în forma vegetativă, mor în timp de 10 minute, la 50-60 grade Celsius.
Majoritatea sporilor bacterieni sunt distruși în 10 minute la 100 grade C.
Există specii de Clostridium, însă nu perfringens, ai căror spori pot rezistă 8 ore la 100 grade Celsius.
Deci fierberea cel puțin 10 minute a apei duce la distrugerea Clostridium perfringens, atât în forma vegetativă, cât și în forma sporulată.
- La instalațiile mici, fântâni cu hidrofor, puțuri familiale, bazine etc. se pot folosi următoarele metode de decontaminare și dezinfectie:
– clorinarea apei la sursa, după prealabila curățire, periodic, la 6-12 luni;
– fierberea apei (100 grade Celsius) cel puțin 10 minute;
– montarea la robinet a unui filtru osmotic, care distruge în proporție de aproximativ 99% bacteriile și virusurile“.
Mihael BALINT