Val de hepatită în Piatra Neamț

hepatita*Anul trecut, cele mai multe cazuri s-au înregistrat la Roman

 Medicii școlari și cei de familie din zona Piatra Neamț au intrat în alertă și sunt foarte atenți la efectuarea triajului epidemiologic mai ales la clasele mici, având în vedere explozia de cazuri de hepatită înregistrate anul acesta. La nivelul întregului județ, de la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat 200 de cazuri noi, 118 dintre acestea fiind semnalate în zona Piatra Neamț. Statistica DSP Neamț arată că anul trecut, în aceeași perioadă, ponderea cazurilor diagnosticate cu hepatită se înregistra la Roman.

„În primele opt luni din anul 2015, în zona Piatra Neamț au fost diagnosticate cu hepatită 118 persoane, în comparație cu 23, din aceeași perioadă a anului 2014. În total, 200 de persoane din județ au ajuns la medic cu hepatită, până în luna august, față de 281, anul trecut“, a declarat medicul Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

În 2014, cele mai multe focare de infecție cu hepatita A au fost depistate în satele Solca, Valea Ursului, Icușești, dar și în Roman.

„Atunci când se descoperă un focar de hepatită, DSP organizează acțiuni de dezinfecție, are loc ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților și se recurge la vaccinări. Însă microbii nu dispar doar după o astfel de procedură. O dezinfecție nu este rezolvarea tuturor problemelor. Această boală se transmite foarte ușor de la o persoană la alta sau prin obiectele din jur și este greu de controlat. Este nevoie de educație sanitară, mai ales în rândul părinților. Aceștia trebuie să-și învețe copiii să se spele pe mâini, să folosească șervețelul, reguli elementare de igienă“, a precizat medicul Mirela Grădinaru.

Aceeași statistică a DSP Neamț arată și o ușoară scădere a numărului de cazuri noi de cancer în rândul nemțenilor, respectiv 1.156 depistate anul acesta față de 1.220 anul trecut. Și scarlatina „pierde teren“, fiind semnalate 40 de îmbolnăviri anul acesta, cu 27 mai puține decât anul trecut. Tuberculoza constituie, în continuare, o problemă de sănătate publică: 222 de cazuri au fost depistate anul acesta, cu 28 mai puține decât anul trecut.

În ceea ce privește indicatorii demografici, numărul nașterilor scade încontinuu de la un an la altul: 2.848 anul acesta față de 2.878 anul trecut. În schimb, numărul deceselor din acest an (4.432) deja l-a depășit cu mult pe cel al mortalității de anul trecut (3.927).

Geanina NICORESCU