Val de frig, ploi și ninsori peste Neamț

19/04/2017

*Ieri dimineață, la 0 grade Celsius, pietrenii au tremurat serios de frig *În aceeași zi, pe crestele semețe ale masivului Ceahlău era ger, minus 8 grade Celsius și ningea

Vreme „dușmănoasă“ în Neamț. În loc de raze blânde de soare și adieri înmiresmate, primăvara ne „pedepsește“ cu ninsori și frig. Ieri dimineață, la ora 8, la Piatra Neamț erau 0 grade Celsius și cu două grade mai mult la Roman și Târgu Neamț. Pe masivul Ceahlău, la minus 8 grade Celsius era o atmosferă hibernală, vântul șerpuia rece, pe un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri. Tot acolo, însă după-amiază a nins. În schimb, în partea de est a județului Neamț a plouat mărunt.
Pentru zona de munte a județului Neamț, în intervalul 19-21 aprilie, se află în vigoare o atenționare de cod portocaliu, de ninsori viscolite și abundente. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, în Carpații Meridionali și Orientali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60…70 km/h și peste 80…90 km/h, pe creste, viscolind puternic ninsoarea și reducând vizibilitatea.
Ieri dimineață, pe Vârful Omu se înregistrau cele mai scăzute valori termice din țară, respectiv minus 11 grade Celsius. La polul opus, în Dobrogea erau cele mai ridicate temperaturi, e vorba de 10 grade Celsius.
Revenim la Piatra Neamț, unde astăzi, cerul va fi acoperit de nori și va ploua. Temperatura maximă a aerului va fi de 7 grade Celsius. Noaptea, minima va scădea până la 0 grade Celsius. Vineri, ANM estimează o vreme și mai rece, cu ninsori de valori diurne de doar un grad Celsius. După lăsarea întunericului va fi minus un grad Celsius. Și sâmbătă va fi rece, vor cădea precipitații mixte, iar temperatura aerului nu va trece de 3 grade Celsius. Noaptea, temperatura minimă va fi de minus două grade Celsius. A doua zi, cerul va fi parțial acoperit. La prânz, temperatura maximă a aerului va arăta 9 grade Celsius. Vântul va sufla slab la moderat.

V. ANDRIEȘ