VACCINUL ANTIGRIPAL SE LASĂ AŞTEPTAT!

16/11/2017

Se apropie iarna, însă campania de imunizare gratuită a persoanelor vulnerabile nu poate fi demarată la nivelul cabinetelor medicilor de familie. Direcţia de Sănătate Publică Neamt a solicitat, în septembrie, Ministerului Sănătăţii un număr total de 43.904 doze vaccin antigripal, însă prin octombrie au fost trimise, în judeţul nostru, doar câteva sute de vaccinuri.
Acea primă tranşă, de 578 de doze, a fost distribuită către  personalul medical din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamt, unităţile şi compartimentele de primiri-urgenţe ale spitaleleor şi pe secţiile ATI.
În octombrie, reprezentanţii DSP Neamţ susţineau că tranşa a doua de vaccin antigripal va fi repartizată în luna noiembrie, perioadă în care vaccinul va putea fi distribuit si medicilor de familie  din judeţ. Dar ne aflăm, deja, la jumătatea lunii noiembrie, numărul îmbonăvirilor cu viroze respiratorii şi pneumonii este în creştere pe fondul răcirii accentuate a vremii, iar tranşa de vaccinuri pentru populaţia vulnerabilă nu s-a ivit. “A doua tranşă de vaccin gripal se va primi după data de 15 noiembrie 2017”, ne-a transmis, în urmă cu două zile, DSP Neamţ. Deci, nu se ştie când, dar, vorba românului, “speranţa moare ultima”.
Potrivit ultimelor statistici ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până acum nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripa, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute încadrându-se în intervalul aşteptat în această săptămână.
Deci, se aşteaptă a doua tranşă care se speră a fi mai consistentă. Şi cum imunizarea se face în câteva zile iar instalarea anticorpilor se face în câteva săptămâni, nemţenii vor ajunge în decembrie tot neacoperiţi.
În ceea ce priveşte persoanele care vor fi imunizate prin intermediul medicilor de familie, acestea vor fi cele aflate la risc, cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cornice, în special respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi şi gravidele. Trebuie subliniat că măsurile de igienă personal sunt sfinte când se pune problema de contaminare, şi întărirea sistemului imunitar prin consum regulat de fructe şi legume.
Geanina NICORESCU

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. vasile 16/11/2017 la 10:13 -

    De la Bucuresti vin foarte multe minciuni!!!