*DSP nu dispune de doze, deşi imunizarea face parte din Calendarul de imunizări
În timp ce specialiştii atrag din nou atenţia asupra importanţei screeningului şi imunizării anti-HPV pentru prevenţia cancerului de col uterin, pe stocul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ nu există doze de vaccin. În România, în fiecare zi 6 femei mor din cauza cancerului de col uterin, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa în incidenţa şi mortalitatea din cauza acestei afecţiuni. Acum, vaccinarea anti HPV este opţională, dar gratuită, asigurată, teoretic, de Ministerul Sănătăţii prin instituţiie subordonate din teritoriu. Or, stocul e zero.
Anul trecut, vaccinarea împotriva HPV a fost reintrodusă în Calendarul de Imunizări, ca şi vaccinare opţională, gratuită, pentru fetele cu vârste între 11 şi 14 ani, cu data efectivă de începere – 1 octombrie 2013. Odată cu anunţarea acestui program de imunizare, Asociaţia Medicilor de Familie a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atât în rândul medicilor, cât şi în rândul părinţilor, tocmai din dorinţa de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, a transmis ASF, reprezentată la Neamţ de dr. Mihaela Covrig.
Realitatea este că „până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii”. Mai exact, după cum a precizat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul DSP Neamţ, dacă părinţii unei tinere doresc vaccinarea copilei, fac o solicitare scrisă la medicul de familie, acesta o înaintează la DSP, iar DSP trimite Centrului de Boli cerere de achiziţie. După ce dozele ajung în teritoriu, este chemat solicitantul pentru vaccinare, desigur la medicul de familie.
„Acum, pe stocul DSP, nu avem nicio doză de vaccin anti HPV. Anul trecut am stat cu vreo 200 de cutii de Cervarix, până au expirat”, a specificat dr. Pipirigeanu.
În 2008, ministerul a decis să înceapă o amplă campanie de vaccinare împotriva virusului HPV care este acuzat de provocarea cancerului de col. Astfel de vaccinuri se făceau în toate ţările UE, iar autorităţile sanitare au considerat că se impun şi la noi mai ales că România este pe primul loc la numărul de astfel de cazuri de cancer.
Medicii de familie susţtin, în continuare, programele de informare şi conştientizare a populaţiei, însă implicarea autorităţilor este vitală în implementarea efectiva a acestor programe de prevenţie…
Geanina NICORESCU