Vaccinare obligatorie a bovinelor pentru prevenirea apariției dermatozei nodulare contagioase

Schema de imunizare pentru animalele domestice din județul Neamț și din restul țării va mai cuprinde un vaccin, pe fondul apariției unor focare de dermatoză nodulară contagioasă în țări învecinate. Tot ca urmare a apariției dermatozei nodulare contagioase în Bulgaria, Serbia și Macedonia, precum și a maximizării măsurilor de prevenire a acestei boli pe teritoriul României, proprietarii de bovine sunt rugați ca, în caz de modificări ale stării de sănătate a acestora, să anunțe imediat medicul veterinar de liberă practică împuternicit din localitatea de domiciliu sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț.

Printr-o hotărâre pusă în dezbatere publică de ANSVSA, pentru completarea HG 1156/2013 de aprobare a acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, se urmărește introducerea vaccinului împotriva dermatozei nodulare în schema națională, pentru îmbunătățirea statusului de sănătate a animalelor din țara noastră și implicit a produselor care se obțin de la acestea, chiar dacă țara noastră este indemnă (fără cazuri) la dermatita nodulară bovină (DNCB).

În nota de fundamentare a noii hotărâri se menționează că dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease) este o boală virală specifică bovinelor și bubalinelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizată prin evoluție rapidă și pierderi severe în efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fără imunitate. Boala cauzează pierderi economice importante, determinate de restricțiile care trebuie impuse mișcării și comerțului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea.

Medicii veterinari avertizează că dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor se poate transmite prin intermediul vectorilor reprezentați de țânțari, muște și căpușe, prin intermediul instrumentarului medical contaminat, prin introducerile ilegale de animale infectate, prin intermediul personalului care a lucrat în ferme infectate și care a avut contact cu animale bolnave, prin intermediul furajelor contaminate, prin contactul cu animalele infectate prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal sau prin contactul cu apa și furajele contaminate. Vectorii infectați cu virusul dermatozei nodulare contagioase a bovinelor se transmit prin intermediul vântului sau prin transporturile de animale. Formele de evoluție a bolii pot varia de la medii spre severe, animalele tinere fiind afectate mai grav. Perioada de incubație a virusului este de 4-5 zile.

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor, în urma actualizării situației epidemiologice a evoluției bolilor de interes major, amintesc despre răspândirea dermatozei nodulare contagioase a bovinelor în mai multe țări africane și asiatice, precum și în Orientul Mijlociu (Cipru, Syria, Turcia, Israel, Iordania, Irak, Iran, Azerbaidjan și Kuweit). Boala a fost semnalată pe teritoriul Uniunii Europene în anul 2015, când prezența vectorului a fost confirmată în Insula Cipru, în partea de N-E care nu se află sub control guvernamental. Pe data de 20 august 2015 ea a fost confirmată și în zona Evros din Grecia, la granița cu Bulgaria și Turcia. În anul 2016, boala a evoluat în țări ca Albania, Bulgaria, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Serbia și Turcia, înregistrându-se 1.131 focare. În anul 2017 au fost înregistrate două focare, în fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și în Grecia.

Geanina NICORESCU