* Este al doilea atac asupra animalelor domestice din ultima lună
* „Urşii nu mai găsesc mâncare în pădure şi atunci caută alte soluţii”, a declarat Raul Papalicef, şeful Asociaţiei „Lupul cenuşiu”
* Oamenii pot fi despăgubiţi de Ministerul Mediului
După ce a omorât nişte oi acum aproape o lună, un urs care „frecventează” zona Izvorul Alb – Bicaz, a atacat, vineri, vaca unui sătean. Animalul a fost sfâşiat, dar proprietarul poate fi despăgubit dacă se adresează primăriei.
„Oamenii nu ştiu că Ministerul mediului îi despăgubeşte în asemenea cazuri şi atunci sunt tentaţi să-şi facă singuri „dreptate” şi se duc în pădure să omoare urşii sau le pun laţuri”, a declarat Raul Papalicef, şeful Asociaţiei de vânătoare „Lupul cenuşiu”. „În mod normal, trebuie ca omul păgubit să se adreseze primăriei, se face o comisie care constată că animalul a fost ucis şi se acordă despăgubirile. Se ajunge la astfel de situaţii, pentru că intervenţia omului în pădure este din ce în ce mai agresivă. Se culeg fructele de pădure şi ciupercile în mod organizat, iar animalele nu mai găsesc mâncare. Vin maşini, cu zeci de culegători care „bărbieresc” totul, nu există o cotă de exploatare, nu există raţiune. Românul crede că tot ce produce pădurea i se cuvine şi nu se gândeşte nici o secundă la animalele sălbatice pe care le obligă, practic, să caute alte soluţii”.
Dacă înainte vreme, exploatarea pădurilor se făcea, totuşi, cu un minim discernământ, cu cote de recoltă care, în mare, erau respectate, acum oricine poate pune de-o afacere de sezon cu fructe şi ciuperci. Şi pe urmă tot omul se plânge că a fost atacat de fiare sau că animalele din gospodărie au sfârşit în colţii ursului. Ca să nu mai vorbim de bezmeticii care bat codrii şi vor să facă poze cu puii de urs, că dă bine pe facebook, iar apoi declară, de pe patul de spital, abia zărindu-se dintre bandaje, că ei n-au făcut „nimic” să fie atacaţi. Şi odată se trezeşte spiritul civic în autorităţi şi, pe baza a trei hârtii justificative, se pucede la vânătoarea ursului „vinovat”. Care urs? De obicei cel mai reuşit exemplar sau, dacă nu se poate, cel care are ghinionul să nimerească în bătaia puştii. Şi uite aşa, toată lumea are de câştigat. Mai puţin ursul, specie ocrotită prin lege în România.
Cristina MIRCEA