*Acesta este costul unui examen la carnea de porc domestic * Testarea cărnii de mistreț costă dublu
Dacă vreți să vă asigurați că mâncați carne de porc neinfestată, este bine ca imediat după sacrificarea râmătorului din bătătură să cereți un examen trichineloscopic. Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț ne-a transmis, prin Biroul de presă, informații despre locurile unde pot fi făcute aceste testări și care sunt tarifele practicate anul acesta.
„Examenul trichineloscopic al cărnii de porc se poate efectua la sediul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare din Piața Centrală Piatra Neamț, Târgu Neamț, Bicaz și Piața Ecaterina Teodoroiu Roman, costul unui examen trichineloscopic fiind de 9 lei, conform Ordinului ANSVSA 96/2014. Examenul trichineloscopic al cărnii de mistreț este de 18 lei, conform Ordinului ANSVSA 96/2014. Programul de lucru, de luni până sâmbătă, este cuprins între orele 8.30 și 17, iar duminică, de la 8.30 până la 14.30. Trichineloscopul este echipamentul care pune în evidență prezența larvelor parazitului Trichinella spp în probele de carne. Probele se recoltează din mușchi (inimă, limbă, pilierii diafragmei, zona cărnoasă dintre două coaste, etc) – localizarea predilectă a larvei. Trebuie menționat că aceleași prevederi se aplică și pentru carnea de mistreț sau urs care urmează a fi consumată ca atare sau intră în compoziția unor produse, iar printre cei care nu le respect și au avut de suferit se numără braconierii. Cea mai recomandată cale, pentru a preveni apariția trichinelozei la om, este tăierea porcilor în abatoare autorizate sanitar veterinar, unde este asigurată în permanență asistența sanitară veterinară de specialitate“, precizează documentul citat.
O altă măsuri dispusă de ANSVSA și implementată de către DSVSA Neamț constă în organizarea unui serviciu de permanență, în perioada 5 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017, la nivelul întregii rețele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene. Această decizie a fost luată pentru a facilita accesul cetățenilor la informații și pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor. Cetățenii pot sesiza neregulile observate la numerele de telefon 0233.223259 , 0730.330660 sau la call-center 0800.410.121 sau la adresa de email office-neamt@ansvsa.ro.
Trichineloza poate ucide
Trichineloza este o infecție parazitară ale cărei simptome apar după consumul de carne infestată cu chisturi ce conțin larve de Trichinella spiralis. Specialiștii de la DSVSA Neamț au precizat că răspândirea trichinelozei a descrescut semnificativ în ultimele decenii, dar boala nu a fost încă eradicată, fiind raportate cazuri în fiecare an, iar infestațiile ușoare rămân deseori nediagnosticate. Simptomele apar în diferite stadia, în funcție de partea corpului în care se găsesc larvele, și pot dura între 5 și 45 de zile, în funcție de severitatea bolii și de numărul de larve care au invadat organismul. Larvele de trichinella pot rămâne viabile în țesutul muscular până la 40-50 de ani! Trichineloza se poate manifesta prin complicații mai severe, cu afectarea cardiovasculară și a sistemului nervos. Deteriorarea mușchiului inimii se manifestă sub formă de dureri în piept, tahicardie și variații ale electrocardiogramei. Simptomele afectării sistemului nervos sunt letargie, apatie sau agitație, confuzie, amețeală, vâjâit în urechi, hemipareză, deteriorări de memorie. Asemenea simptome pot fi prevenite, dacă tratamentul este administrat prompt.
Trichineloza poate duce la complicații grave, inclusiv la deces. De aceea, precauția față de achiziția de produse din carne este întemeiată. Achiziția de carne de la un vânzător necunoscut crește riscul ca aceasta să fie infestată.
Anul trecut, în Ajun de Crăciun, carnea unui urs împușcat în zona de vânătoare Borca s-a dovedit a fi infestată cu parazitul Trichinella spiralis, potrivit buletinului de analize emis de Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț la acea vreme. Anul acesta nu s-au semnalat cazuri.
Geanina NICORESCU