Va fi sau a nu va fi Dan Constantin vicepreședinte?

Dan Constantin
Ședință cu surprize la Consiliul Județean
* Social-democrații nu mai vor schimbarea vicepreședintelui decât după semnarea protocolului județean USL

Așteptata ședință a Consiliului Județean Neamț cu punct distinct pe ordinea de zi validarea unui nou vicepreședinte are loc mâine (a fost anunțată pe site-ul instituției ieri, pe la ora 15).
Dar – și de aici încep surprizele! – rămâne de văzut dacă ordinea de zi va rămâne cea anunțată și, iar dacă!, în caz că va fi votat noul adjunct de la „Casa Albă”, acesta va fi Dan Constantin, cel al cărui nume a fost vehiculat în ultima vreme.
Ieri, la puțin timp după ce s-a aflat de ședință, liderii PSD Neamț au intrat în ședință. Părea a fi vorba de o simplă formalitate, cea a stabilirii oficiale a unui nume deja cunoscut. Însă, după o ședință de două ore, lucrurile par să fi luat altă turnură: PSD schimbă tactica și pune pe primul plan semnarea protocolului cu UNPR (amânat și răsamânat).
Singura declarație a lui Dan Constantin după ședința de la partid a fost: “Pe întrebarea dumneavoastră, nu s-a stabilit încă nimic. Vă rog să mă înțelegeți, nu vă pot spune mai mult. Vedem mâine la ședință”.
Din păcate, telefonul deputatului Ionel Arsene, președintele PSD Neamț a tot fost închis apoi, astfel că informația oficială legată de ce vor susține astăzi consilierii social-democrați lipsește.
În schimb, neoficial, ar fi vorba de o repoziționare a tacticii PSD. Deși acest partid a fost cel care a cerut schimbarea propriului vicepreședinte, între timp acest lucru ar fi fost trecut pe locul doi, condiția prealabilă stabilită fiind semnarea procolului USL.
Neamțul este singurul județ din țară în care respectivul document nu a fost semnat și este posibil ca PSD să fi ajuns la concluzia că degeaba tot numește sau schimbă vicepreședinți dacă aceștia nu au atribuții concrete (stabilite, prin dispoziție de președinte).
Variantele de lucru sunt următoarele: ori până mâine la prânz liderii USL nemțeni își dau mâna, semnează protocolul și urmează pace la CJ (ceea ce de un an nu se întâmplă), ori PSD încearcă, cel puțin pentru moment, blocarea schimbării vicepreședintelui Manoliu.
Pentru a nu se vota însă o schimbare, fie că ar fi vorba de boicotarea ședinței, fie de modificarea ordinii de zi, fie de vot împotriva celor două proiecte (revocare plus alegere), PSD trebuie să aibă de partea sa majoritatea simplă din Consiliul Județean. Cum componența CJ este una fragmentată și cum în caz de contre nu poate baza, evident, pe aleșii UNPR, PSD ar trebui să se asigure de o alianță cu minim două din următoarele trei partide reprezentate în forul județean, PNL, PPDD, PDL.
Astfel că, în noaptea care a trecut ori s-a reușit o pace istorică pentru Neamț, ori s-au ascuțit săbii pentru bătălii viitoare.

Daniel VINCA