Va fi o primăvară rece și ploioasă, cu un debut de vară secetos

*De miercuri, la Piatra Neamț revine căldura, cu valori cuprinse între 8 și 17 grade Celsius
*Ieri dimineață, la Roman, au fost cele mai scăzute temperaturi înregistrate în luna martie, respectiv minus 12 grade Celsius!

O vreme a surprizelor, care va oscila de la frig și precipitații în exces, la secetă. După un martie geros și cu ninsori abundente, în aprilie și mai, primăvara va fi ploioasă și rece, cu temperaturi mai mici decât normalul perioadei. Apoi, în prima lună din vară se vor înregistra valori normale ale aerului, însă solul se va usca fără apă. Pentru agricultori e bine că plouă în mai, dar lipsa precipitațiilor din iunie e altă mâncare de pește, care poate afecta culturile agricole, deci putem spune că timpul cu o mână îți dă și cu alta îți ia. Ca să nu mai vorbim de problemele care vor apărea la unii pomi fructiferi, cum ar fi piersicii și caișii, ce vor fi afectați de zăpada și temperaturile scăzute din această lună.
Revenim la situația vremii în următoarele luni. Conform estimărilor realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, care au un grad de realizare de aproximativ 60%, luna viitoare, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în regiunile sudice și sudestice și se vor situa, în general, sub mediile climatologice în restul țării. Temperatura medie multianuală lunară a fost stabilită la 9,3 grade Celsius. Precipitațiile totale lunare vor avea, în general, o tendință spre excedent. Media multianuală lunară fiind de 51,3 de l/mp. În mai, temperaturile vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est și vest și sub normal, local, în celelalte zone. Media multianuală lunară este de 14,9 grade Celsius. Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul țării și local în sud și est, și vor fi excedentare în rest. Media multianuală lunară de precipitații a fost măsurată la 66,5 l/mp. În iunie, temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în cea mai mare parte țării, care a fost stabilită la 18,3 grade Celsius. Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de mediile climatologice, cu o tendință spre deficit, local, în sudul, estul și vestul teritoriului. Media multianuală lunară este de 84,5 grade Celsius.
Pentru astăzi și mâine, la Piatra Neamț, Administrația Națională de Meteorologie estimează valori nocturne cuprinse între minus un grad Celsius și minus 7 grade Celsius. Pe timp de zi, la 5 grade Celsius zăpada se va topi și va curge din streșină. Mâine dimineață vor fi precipitații mixte. Apoi, de miercuri, vremea va intra într-un proces de încălzire. La sfârșit de săptămână valorile maxime ale aerului vor urca chiar și până la 17 grade Celsius. Noaptea, mercurul din termometre va trece de 0 grade Celsius.
Ieri dimineață, la ora 8, la Roman s-au înregistrat cele mai mici temperaturi din luna martie, respectiv minus 12 grade Celsius. În țară, valoarea cea mai scăzută a fost de minus 17 grade Celsius, la Negrești.

V. ANDRIEȘ