Usturoiul verde, prezent acum în pieţe, aduce multe beneficii sănătății omului. Egiptenii spuneau că usturoiul dă energie, grecii antici credeau că vindecă infecţii şi îl foloseau şi în tratarea leprei, iar romanii dădeau soldaţilor să consume usturoi pentru a le creşte rezistenţa.
Usturoiul verde conţine alicină, o substanţă considerată antibiotic natural, care are rol antiviral, antiinflamator şi antifungic. Usturoiul este recomandat în cazul răcelilor, dar şi a bolilor reumatice, afecţiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronşită cronică, astm, tuse, febră, diabet sau tulburări ale ritmului cardiac.
*Alte beneficii
S-a descoperit că usturoiul verde este foarte important în creşterea imunităţii, iar ingredientul care dă mirosul puternic al usturoiului luptă împotriva infecţiilor, aceeaşi substanţă ajutând şi la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia.
Usturoiului verde menţine nivelul normal de colesterol bun. Usturoiul verde, fiind bogat în fier, este este foarte bun în cazul anemiilor, lipsei de fier în organism. Usturoiul verde conţine şi mangan, un mineral care menţine nivelul de colesterol bun la nivel normal şi îl scade pe cel rău. În urma unor studii s-a ajuns la concluzia că cei care consumă des usturoi ar fi protejaţi mai bine de cancer la stomac sau colon. De asemenea, există cercetări care arată că usturoiul verde ajută la îmbunătăţirea sistemului digestiv precum şi în tratarea constipaţiei.
Tina CONDREA