Urșii terorizează din nou zona comunei Alexandru cel Bun

*În ultima perioadă, fiara sălbatică a atacat zeci de gospodării din Malici, Agârcia și centrul satului Vaduri *Oamenii încearcă cum pot să se apere de urs, însă autoritățile sunt cele care ar trebui să acționeze ferm, până nu vor fi victime

După ce săptămâna trecută un urs a intrat prin mai multe gospodării din Agârcia, omorând câteva oi și distrugând mai multe garduri, iată că, mai nou, fiara și-a schimbat ținta atacurilor, alegând așezările din Vădurele și cele din centrul satului Vaduri, unde animalul sălbatic trece precum un buldozer prin gardurile oamenilor, fie ele din lemn, fie ele din tablă. Ultimul atac a avut loc chiar ieri dimineață, în jurul orei 5, când fiara a distrus gardul lui Alin C., din Malici. Al doilea pe listă a fost un sătean din Vădurele, comuna Alexandru cel Bun, căruia în noaptea de luni spre marți, ursul i-a stricat sera. Duminica trecută, un alt locuitor din Malici a rămas fără 4 oi, după ce sălbătăciunea a intrat noaptea în grădina unde omul își ținea oile și le-a sfârtecat. Din cele spuse de martori, în acea zi, proprietarul animalelor ar fi încercat să intervină, dar, speriat și luat prin surprindere, ursul s-ar fi ridicat în două picioare ca să se apere, iar cei prezenți au lăsat totul baltă, fugind ca să scape cu viață.

Cu o noapte înainte, respectiv sâmbătă, 17 decembrie, animalul sălbatic a „vizitat“ alte 7 proprietăți aflate chiar în centrul localității Vaduri. „Sincer să vă spun, mie îmi este frică să mă mai duc prin grădină, după ce am văzut urmele lăsate de urs în spatele casei. Diametrul lor este destul de mare, aproximativ 30 de centimetri. Interesant că nu sunt singurele urme, fiindcă eu am mai găsit altele și mai mici, care măsoară în jur de 15 centimetri. Deci cred că sunt doi urși, respectiv o ursoaică și puiul ei. La un vecin care stă ceva mai jos, sălbătăciunea a trecut fără probleme prin gardul de tablă. Este ceva de groază! Nu este zi în care să nu aud că a atacat acest urs. Doar la noi au fost în jur de 20 de astfel de vizite“, ne-a spus Lucian, un locuitor din satul Vaduri, care s-a arătat foarte indignat de cele întâmplate.
Deși primarul Ion Rotaru a făcut adrese către mai multe instituții, respectiv Ocolul Silvic Vaduri, Garda Forestieră Suceava și Direcția Silvică Neamț, situația nu s-a schimbat cu nimic. În plus, autoritățile locale au pus și afișe prin sate, pentru ca oamenii să știe despre pericolul care îl reprezintă acest urs.
Din păcate, reacția instituțiilor abilitate să întreprindă măsuri a fost cât se poate de palidă. Și vă prezentăm răspunsul dat de Garda Forestieră Suceava, la scrisoarea trimisă de Primăria din Alexandru cel Bun. „Prin prezenta, urmare a adresei dumneavoastră, prin care se aduce la cunoștință G.F. Suceava că s-a observat un exemplar din specia urs în zonele intravilane, vă comunicăm faptul că, în conformitate cu prevederile Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, cu modificările și completările ulterioare, nr.407 din 9 noiembrie 2006, art. 39, litera a, art. 42, alin 1, lit. h, instituția noastră nu are competențe în intravilan. În acest sens, în vederea respectării și a punerii în aplicare a art. 34 din legea menționată, vă solicităm să vă adresați gestionarilor din zona respectivă: Direcția Silvică Neamț și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț, în vederea efectuării de acțiuni de îndepărtare a acestor exemplare“.
Pentru a primi un punct de vedere, ieri după-amiază, la ora 13.25, am sunat și la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț, însă domnul director Amedeo Dumbrăveanu nu se afla la sediu și nu a putut fi contactat.
În concluzie, instituțiile abilitate își pasează răspunderea de la una la alta, iar în tot acest timp cetățenii stau cu frica în sân, până ce situația se va rezolva și ursul va fi „deportat“ în alte locuri, unde nu mai poate face rău, fiindcă, așa cum a spus primarul Ion Rotaru (care a dat dispoziție să fie puse afișe prin sate la vedere), „ursul nu știe carte să citească“…

V. ANDRIEȘ