Urmărea femeile bătrâne

talhar-arestat* Suspect reținut pentru comiterea a două tâlhării

Miercuri, în jurul orei 3 după amiază, lucrătorii Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, împreună cu jandarmi din cadrul IJJ Neamț, au desfășurat o acțiune în sistem integrat pe raza municipiului, ocazie cu care, în fața unui complex comercial, a fost depistat un bărbat de 30 ani din Gârcina.

Acesta avea o activitate fructuoasă în domeniul tâlhăriilor:  a deposedat prin violență o femeie de 73 ani de o geantă în care se afla suma de 500 lei și bunuri personale precum și de un cercel din ureche. În urma extinderii cercetărilor, polițiștii au stabilit că bărbatul este suspectat că în noaptea de 14/15 aprilie a pătruns prin efracție într-o locuință din municipiul Piatra Neamț, precizează comunicatul IPJ Neamț.

După ce a intrat în casa femeii prin efracție,  a deposedat proprietara, de 85 ani, de o pereche de cercei și 28 lei. Suspectul a fost reținut pentru 24 ore , urmând să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț cu propunere de arestare preventivă.

Ciao, permis!

În ziua de 13 aprilie 2015, orele 20.30, lucrători din cadrul Secției de Poliție Rurală nr 5 Gârcina, au depistat în trafic pe strada Cuejdiu din comuna Gârcina, un bărbat de 25 ani din comună care conducea un autoturism având permis de conducere emis de autoritățile italiene. La verificarea ulterioară,  s-a stabilit că documentul nu este activ. În cauză, spune comunicatul IPJ,  s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui autoturism pe drumul public fără a deține permis de conducere si uz de fals.

Încă o țeapă
Cartele telefonice:  În ziua de 15 aprilie 2015, orele 10.00, Postul de Poliție Tazlău a fost sesizat de o femeie de 77 ani din comună,  despre faptul că la data de 11 aprilie, a fost contactată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care a informat-o despre faptul că o rudă a fost implicată într-un accident rutier iar pentru a nu i se întocmi dosar penal i-a solicitat să cumpere cartele telefonice și să îi comunice codurile de reîncărcare. Victima a cumpărat cartele în valoare de 960 lei, după care a transmis codurile de reîncărcare persoanei apelante.

Inventivitatea hoţilor în a găsi procedee prin care să câştige mai întâi încrederea şi apoi banii utilizatorului e în plin avânt, specialiştii în infracţiuni comise prin intermediul telefoniei mobile avertizând că orice conexiune – verbală sau prin SMS – cu o persoană necunoscută trebuie tratată cu maximă reticenţă, verificată şi, în cazul sesizării unei tentative de fraudă, anunţarea de urgenţă a poliţiei.

Într-una din cele mai recente metode folosite de hoţi, utilizatorul este sunat de o persoană care se recomandă drept operator al unei reţele de telefonie mobilă. Sub diferite pretexte – fie că în baza de date a companiei a fost sesizată o neregulă în ceea ce priveşte ultima factură, sau verificarea proprietăţilor reţelei de telefonie mobilă – va solicita utilizatorului tastarea unui cod. Tastarea codului solicitat produce o pagubă importantă în bugetul posesorului telefonului.

O altă metodă constă în transmiterea unui mesaj de tip SMS prin care, fără a se oferi multe explicaţii, utilizatorul este invitat să apeleze de urgenţă un număr de telefon. Evident, numărul respectiv este unul cu suprataxă, astfel că apelarea acestuia îi va produce prejudicii financiare, ce vor fi sesizate doar la primirea facturii.

Într-o altă înşelăciune, care a produs numeroase victime, utilizatorul este contactat telefonic de persoane care pretind că un membru al familiei sau un apropiat al acesteia a fost implicat într-un accident rutier, că nu a putut apela personal, din diferite motive, şi că au mare nevoie de sume de bani pentru rezolvarea unor probleme ivite la locul incidentului sau la spital.

Pentru a nu deveni victima unor înşelăciuni de genul celor descrise mai sus, Poliţia face următoarele recomandări:
■ fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;

Poliția vă recomandă: • Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare); • În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile pentru a suna rudele celor implicați în eveniment şi nici nu solicită sume de bani; • Dacă sunteţi contactaţi de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin; • Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie;

I.C.