Urgență pentru PNL: un vice la județ

* Decizia se va lua astăzi, în şedinţă extraordinară

* Gabriel Farcaş nu va participa la şedinţă, dar nici nu va contesta decizia

Şirul de discuții și negocieri între partidele politice, cu scopul declarat de a izola UNPR-ul în Consiliul Județean s-ar putea să aibă finalitate astăzi, în ședința extraordinară convocată de consilierii PNL, PSD și PP-DD.  Marele câștigător al acestor negocieri va fi însă PDL-ul, care încearcă să păstreze, cu ajutorul unor pesediști, influența în unele societăți ale Consiliului Județean.

Ieri, la Registratura CJ, a fost depusă documentaţia necesară pentru şedinţa extraordinară de astăzi, de la ora 12. Şaisprezece consilieri judeţeni ( 5 de la PNL, 6 de la PSD şi cei 5 de la PP-DD) au  semnat documentele, pe ordinea de zi fiind trei puncte: eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Gabriel Farcaş (UNPR),  alegerea lui Gabriel Lucian Vişan pe aceeaşi funcţie şi modificarea hotărârii de consiliu prin care au fost numiţi reprezentanţii CJ în AGA societăţilor subordonate. Prima vizată este, desigur, Compania Judeţeană Apa Serv, cea de la care a pornit tot scandalul. Modificări vor fi însă şi în AGA DRUPO şi Troleibuzul, dar abia în această dimineaţă se stabileşte, la şedinţele pe comisii, care şi unde pleacă.

Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ afirmă că nu a avut nici un fel de discuţii pe tema şedinţei cu consilierii judeţeni: „Au tot dreptul, dacă respectă legislaţia să ceară organizarea unei şedinţe extraordinare”.

Andrei Ignat, preşedintele PNL Piatra Neamţ, a preferat să nu se pronunţe, deşi nu a infirmat informaţia, considerând că cel mai în măsură să vorbească pe acest subiect este chiar Gabriel Vişan, care ar fi mandatat de partid să se ocupe de problemele organizatorice în consiliu.

„Ce pot să vă spun este că, conform protocolului USL şi algoritmului politic, una din funcţiile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ revine PNL”, a sintetizat Gabriel Vişan. Aşadar, în cadrul mişcărilor de reaşezare a majorităţii deja existente în consiliu, se înscrie şi înlocuirea UNPR-istului Farcaş în conducerea instituţiei judeţene.

Gabriel Farcaş, actualul vicepreşedinte al CJ Neamţ, nu va fi prezent la şedinţă, dar nu va contesta decizia colegilor consilieri: ”Nu vin la şedinţă, pentru că eu fac parte dintr-o altă clasă politică. Dar, respect voinţa politică şi nu am de gând să contest o astfel de hotărâre”.

Tot în şedinţa de astăzi este foarte posibil ca grupul de consilieri PDL condus de Gheorghe Vasiloiu să mai încerce încă o dată excluderea din CJ a lui Decebal Arnăutu jr., considerat „trădător” pentru că votul său în AGA  Apa Serv ar fi fost „pentru” noua conducere, deşi PDL o susţinea pe cea veche.

Dincolo de interesele partidelor și ale persoanelor din instituția județeană, poate ar trebui amintit un mic amănunt: legea! Ea prevede foarte clar cum și de ce se poate convoca o ședință extraordinară:

(2) Consiliul judeţean se poate întruni şi în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice.
(3) Convocarea consiliului judeţean se face în scris, prin intermediul secretarului general al judeţului, cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţelor ordinare sau cu cel mult 3 zile înaintea celor extraordinare.
(4) În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor judeţului convocarea consiliului judeţean se face de îndată.”

Probabil că ședința de mâine se încadrează pe undeva. Că e prea mare vânzoleala și graba.