URECHENI: Proiecte ample pentru modernizarea infrastructurii

-convorbire cu primarul Ioan Tănăselea

 

Rep.: Cu ce gânduri şi, mai ales, cu ce bani aţi plecat la drum în acest an?

Ioan Tănăselea: Pot să spun că, în anul 2014, am plecat la drum cu dreptul. Pentru  că am primit sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Neamţ, suntem mulţumiţi de fondurile alocate.  Nu este un buget care să permită realizarea de investiţii prea mari, dar este numai bun  pentru a ne descurca. Ba chiar să facem şi investiţii mai mici, de strictă necesitate. Trăim cu speranţa că vor fi finalizate lucrările de modernizare a drumului judeţean, pe o distanţă de 2,2 km.

 

Rep.: Cum şi câţi  oameni beneficiază de asfaltul de pe acea bucată de drum?

I.T.: Este investiţia Consiliului Judeţean Neamţ. Avem promisiunea clară că se vor aloca banii necesari pentru finalizarea lucrărilor de asfaltare. Pe acea distanţă de 2,2  km sunt în jur de 350 de locuinţe. La căpătul acelui drum se află un schit foarte vizitat de localnici, dar şi de enoriaşi din alte zone. Ar fi o reală facilitate pentru locuitorii din zonă, dar şi pentru credincioşii care vor să ajungă la acel schit.

 

Rep.: Tot cu mulţumire în suflet priviţi şi spre realizările anilor din urmă? Din acei ani, după ce, în 2012, aţi făcut saltul de la postul de viceprimar la cel de primar.

I.T.:  Nu pot să spun că sunt pe deplin mulţumit. Asta pentru că mi-am dorit să realizez mai multe investiţii în comună. Dar, având în vedere perioada grea prin care trece ţara, normal că şi comuna Urecheni se confruntă cu dificultăţi financiare. Aşa se explică de ce proiectele noastre nu au avut finanţare pentru implementarea lor. Sunt proiecte la care ţin foarte mult, la care nu voi renunţa sub nici o formă.

 

Rep.: Care sunt acestea?

I.T.: În primul rând, mă refer la sistemul de canalizare cu staţie de epurare. Investiţie pe care vrem s-o realizăm în paralel cu extinderea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 7 km, reţea existentă acum în satele Urecheni şi Ingăreşti, pe distanţă de 16 km. Mai avem un proiect pentru asfaltare a 4 km de drum comunal, cel care a  fost inclus în proiectul integrat care nu a avut şanse să intre la finanţarea europeană. Proiectul este deja întocmit, va trebui doar să scoatem autorizaţiile şi avizele necesare. Aşteptăm cu nerăbdare noile alocări financiare europene din perioada 2014-2020. Sperăm ca de aici să obţinem şi noi fondurile necesare realizării investiţiilor propuse. Dacă avem insfrastructura pusă la punct, putem vorbi şi de atragerea de investitori în zona noastră.

 

Rep.: La investiţiile publice, cele realizate de primării, se va veni cu multe noutăţi în următoarea perioadă de alocare a fondurilor europene, aferentă anilor 2014-2020. Va fi mai puţină birocraţie, mai puţine condiţionalităţi, nu vor mai fi depunctate proiectele.

I.T.: Ar fi foarte bine să fie aşa! S-ar veni efectiv în sprijinul dezvoltării comunităţilor locale rurale. Mai ales a celor mai mici, cum este şi comuna Urecheni. Din păcate  pentru noi, până acum am cam fost neglijaţi. Investiţiile mai ample au  fost direcţionate spre comunele mai mari, cu mai mulţi locuitori. Dar şi noi, comunităţi cu locuitori mai puţini, avem nevoie de investiţii, de fonduri europene.

 

Rep.: Vă întrebasem de investiţiile realizate de când sunteţi primar, chiar dacă încă nu aveţi un mandat întreg.

I.T.: Am realizat mai multe investiţii de interes public. La toate şcolile din comună avem sisteme de încălzire centrală, au grupuri sanitare de incintă. Anul trecut am finalizat lucrările de reabilitare şi de modernizare a căminului cultural. S-a schimbat şarpanta, s-a făcut anveloparea clădirii, s-a realizat sistemul de încălzire centrală.  Zic că noi, pe plan local, ne-am făcut datoria. Am făcut investiţii mai mici, dar de interes pentru cetăţenii din comuna Urecheni.

 

Rep.: Urecheni este o comună mică, dar, cumva,  dezvoltată. Are un sector economic bazat pe procesarea produselor agricole, nu doar culturi agricole şi creşterea animalelor.

I.T.: Din fericie pentru crescătorii de animale, la nivelul comunei funcţionează o societate comercială de procesare a laptelui, care achiziţionează materia primă  pe plan local. Este o treabă foarte bună. Mai ales că activitatea de bază a cetăţenilor comunei Urecheni rămâne agricultura, cu cele două sectoare, cultura plantelor şi creşterea animalelor. Anul trecut s-au obţinut producţii agricole foarte bune, condiţii în care preţurile de vânzare a scăzut foarte mult. Asta i-a afectat direct pe toţi agricultorii, mai mari ori mai mici. Mulţi au ajuns în situaţia de a nu mai avea posibiltatea de a-şi dezvolta activităţile, acesta fiind scopul şi menirea fiecărui întreprinzător. În comună avem câteva firme de construcţii care au între 5 şi 25 de angajaţi, marea majoritate fiind localnici. E un avantaj. Dar nu acoperă întreg potenţialul de forţă de muncă din comuna noastră.

 

Rep.: Cum se lucrează pământul în comuna Urecheni?

I.T.: Se stă bine sub acest aspect, în sensul că terenurile au fost comasate, în cea mai mare parte. În comună sunt mai multe exploataţii agricole cu mai mult de 100 ha. E un lucru bun, întrucât pământul se lucrează mult mai uşor şi mai bine. Pe parcele mai mari lucrările de mecanizare  se fac în timp optim şi de bună calitate. Numai aşa se obţin şi producţiile agricole mai mari,  de la un an la altul.

 

Rep.: Am mai discutat despre asta şi, sunt convinsă, problemele nu-s rezolvate în totalitatea. Mă refer la problematica socială…

I.T.: Din păcate, lipsa locurilor de muncă generează sărăcie, cu impact direct asupra cetăţenilor, mai cu seamă asupra tinerilor buni de muncă. Aşa apărut tot mai multe probleme sociale. Noi îi sprijinim prin acordarea venitului minim garantat, alte posibilităţi de ajutorare sunt foarte reduse. Păcat de tinerii care îşi doresc un loc de muncă, dar nu găsesc. Vor şi ei să aibă un salariu, un trai liniştit, să-şi dezvolte gospodăria, să aibă asigurat un viitor sigur. Nu vrem neapărat un nivel de trai european, dar să fie unul cât de cât acceptabil. E bine că avem bani ca să plătim lunar ajutoarele sociale, alocaţiile. Nu au fost întârzieri decât de o zi două.

 

Rep.: Nu mai mult şi dă colţul ierbii, oamenii trebuie să-şi scoată animalele la păşunat. Cum rezolvaţi problema izlazurilor comunale?

I.T.: Am realizat lucrări de curăţire a izlazurilor comunale, treabă la care au participat beneficiarii de ajutor social la Legea 416. Vom continua aceste lucrări, de cum vremea ne va permite. Încercăm să alocăm banii necesari achiziţionării îngrăşămintelor pentru păşunea comunală. Probleme majore nu avem legate de păşunea comunală.

 

Rep.: Cu relaţionaţi cu instituţiile publice din comună? Am în vedere directorul coordonator de şcoli, profesorul Mihai Marcel Tăneselea, fostul primar.

I.T.: Avem o foarte bună colaboarare, excelentă chiar. Promovăm multe proiecte comune. Între acestea, cel mai important este cel pentru construcţia unei noi grădiniţe în satul Urecheni. Iniţial, pentru grădiniţă ni s-au promis fonduri de la Ministerul Educaţiei. Cred că va trebui s-o realizăm din resurse locale.

 

Pagină realizată de Tina  CONDREA

Foto: Sorin PRUTEANU