joi, ianuarie 28, 2021
-1 °c
Piatra Neamt
0 ° Thu
1 ° Fri
-1 ° Sat
-1 ° Sun
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa ADMINISTRATIE/POLITICA

URECHENI: Proiecte ample pentru modernizarea infrastructurii

de Ceahlaul
06/03/2014
in ADMINISTRATIE/POLITICA
5 min read
0 0
1
URECHENI: Proiecte ample pentru modernizarea infrastructurii
0
DISTRIBUIRI
255
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

Urecheni-camin culturalUrecheni, pprimar si director scoala

-convorbire cu primarul Ioan Tănăselea

 

Rep.: Cu ce gânduri şi, mai ales, cu ce bani aţi plecat la drum în acest an?

Ioan Tănăselea: Pot să spun că, în anul 2014, am plecat la drum cu dreptul. Pentru  că am primit sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Neamţ, suntem mulţumiţi de fondurile alocate.  Nu este un buget care să permită realizarea de investiţii prea mari, dar este numai bun  pentru a ne descurca. Ba chiar să facem şi investiţii mai mici, de strictă necesitate. Trăim cu speranţa că vor fi finalizate lucrările de modernizare a drumului judeţean, pe o distanţă de 2,2 km.

 

Rep.: Cum şi câţi  oameni beneficiază de asfaltul de pe acea bucată de drum?

I.T.: Este investiţia Consiliului Judeţean Neamţ. Avem promisiunea clară că se vor aloca banii necesari pentru finalizarea lucrărilor de asfaltare. Pe acea distanţă de 2,2  km sunt în jur de 350 de locuinţe. La căpătul acelui drum se află un schit foarte vizitat de localnici, dar şi de enoriaşi din alte zone. Ar fi o reală facilitate pentru locuitorii din zonă, dar şi pentru credincioşii care vor să ajungă la acel schit.

 

Rep.: Tot cu mulţumire în suflet priviţi şi spre realizările anilor din urmă? Din acei ani, după ce, în 2012, aţi făcut saltul de la postul de viceprimar la cel de primar.

I.T.:  Nu pot să spun că sunt pe deplin mulţumit. Asta pentru că mi-am dorit să realizez mai multe investiţii în comună. Dar, având în vedere perioada grea prin care trece ţara, normal că şi comuna Urecheni se confruntă cu dificultăţi financiare. Aşa se explică de ce proiectele noastre nu au avut finanţare pentru implementarea lor. Sunt proiecte la care ţin foarte mult, la care nu voi renunţa sub nici o formă.

 

Rep.: Care sunt acestea?

I.T.: În primul rând, mă refer la sistemul de canalizare cu staţie de epurare. Investiţie pe care vrem s-o realizăm în paralel cu extinderea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 7 km, reţea existentă acum în satele Urecheni şi Ingăreşti, pe distanţă de 16 km. Mai avem un proiect pentru asfaltare a 4 km de drum comunal, cel care a  fost inclus în proiectul integrat care nu a avut şanse să intre la finanţarea europeană. Proiectul este deja întocmit, va trebui doar să scoatem autorizaţiile şi avizele necesare. Aşteptăm cu nerăbdare noile alocări financiare europene din perioada 2014-2020. Sperăm ca de aici să obţinem şi noi fondurile necesare realizării investiţiilor propuse. Dacă avem insfrastructura pusă la punct, putem vorbi şi de atragerea de investitori în zona noastră.

 

Rep.: La investiţiile publice, cele realizate de primării, se va veni cu multe noutăţi în următoarea perioadă de alocare a fondurilor europene, aferentă anilor 2014-2020. Va fi mai puţină birocraţie, mai puţine condiţionalităţi, nu vor mai fi depunctate proiectele.

I.T.: Ar fi foarte bine să fie aşa! S-ar veni efectiv în sprijinul dezvoltării comunităţilor locale rurale. Mai ales a celor mai mici, cum este şi comuna Urecheni. Din păcate  pentru noi, până acum am cam fost neglijaţi. Investiţiile mai ample au  fost direcţionate spre comunele mai mari, cu mai mulţi locuitori. Dar şi noi, comunităţi cu locuitori mai puţini, avem nevoie de investiţii, de fonduri europene.

 

Rep.: Vă întrebasem de investiţiile realizate de când sunteţi primar, chiar dacă încă nu aveţi un mandat întreg.

I.T.: Am realizat mai multe investiţii de interes public. La toate şcolile din comună avem sisteme de încălzire centrală, au grupuri sanitare de incintă. Anul trecut am finalizat lucrările de reabilitare şi de modernizare a căminului cultural. S-a schimbat şarpanta, s-a făcut anveloparea clădirii, s-a realizat sistemul de încălzire centrală.  Zic că noi, pe plan local, ne-am făcut datoria. Am făcut investiţii mai mici, dar de interes pentru cetăţenii din comuna Urecheni.

 

Rep.: Urecheni este o comună mică, dar, cumva,  dezvoltată. Are un sector economic bazat pe procesarea produselor agricole, nu doar culturi agricole şi creşterea animalelor.

I.T.: Din fericie pentru crescătorii de animale, la nivelul comunei funcţionează o societate comercială de procesare a laptelui, care achiziţionează materia primă  pe plan local. Este o treabă foarte bună. Mai ales că activitatea de bază a cetăţenilor comunei Urecheni rămâne agricultura, cu cele două sectoare, cultura plantelor şi creşterea animalelor. Anul trecut s-au obţinut producţii agricole foarte bune, condiţii în care preţurile de vânzare a scăzut foarte mult. Asta i-a afectat direct pe toţi agricultorii, mai mari ori mai mici. Mulţi au ajuns în situaţia de a nu mai avea posibiltatea de a-şi dezvolta activităţile, acesta fiind scopul şi menirea fiecărui întreprinzător. În comună avem câteva firme de construcţii care au între 5 şi 25 de angajaţi, marea majoritate fiind localnici. E un avantaj. Dar nu acoperă întreg potenţialul de forţă de muncă din comuna noastră.

 

Rep.: Cum se lucrează pământul în comuna Urecheni?

I.T.: Se stă bine sub acest aspect, în sensul că terenurile au fost comasate, în cea mai mare parte. În comună sunt mai multe exploataţii agricole cu mai mult de 100 ha. E un lucru bun, întrucât pământul se lucrează mult mai uşor şi mai bine. Pe parcele mai mari lucrările de mecanizare  se fac în timp optim şi de bună calitate. Numai aşa se obţin şi producţiile agricole mai mari,  de la un an la altul.

 

Rep.: Am mai discutat despre asta şi, sunt convinsă, problemele nu-s rezolvate în totalitatea. Mă refer la problematica socială…

I.T.: Din păcate, lipsa locurilor de muncă generează sărăcie, cu impact direct asupra cetăţenilor, mai cu seamă asupra tinerilor buni de muncă. Aşa apărut tot mai multe probleme sociale. Noi îi sprijinim prin acordarea venitului minim garantat, alte posibilităţi de ajutorare sunt foarte reduse. Păcat de tinerii care îşi doresc un loc de muncă, dar nu găsesc. Vor şi ei să aibă un salariu, un trai liniştit, să-şi dezvolte gospodăria, să aibă asigurat un viitor sigur. Nu vrem neapărat un nivel de trai european, dar să fie unul cât de cât acceptabil. E bine că avem bani ca să plătim lunar ajutoarele sociale, alocaţiile. Nu au fost întârzieri decât de o zi două.

 

Rep.: Nu mai mult şi dă colţul ierbii, oamenii trebuie să-şi scoată animalele la păşunat. Cum rezolvaţi problema izlazurilor comunale?

I.T.: Am realizat lucrări de curăţire a izlazurilor comunale, treabă la care au participat beneficiarii de ajutor social la Legea 416. Vom continua aceste lucrări, de cum vremea ne va permite. Încercăm să alocăm banii necesari achiziţionării îngrăşămintelor pentru păşunea comunală. Probleme majore nu avem legate de păşunea comunală.

 

Rep.: Cu relaţionaţi cu instituţiile publice din comună? Am în vedere directorul coordonator de şcoli, profesorul Mihai Marcel Tăneselea, fostul primar.

I.T.: Avem o foarte bună colaboarare, excelentă chiar. Promovăm multe proiecte comune. Între acestea, cel mai important este cel pentru construcţia unei noi grădiniţe în satul Urecheni. Iniţial, pentru grădiniţă ni s-au promis fonduri de la Ministerul Educaţiei. Cred că va trebui s-o realizăm din resurse locale.

 

Pagină realizată de Tina  CONDREA

Foto: Sorin PRUTEANU

Taguri: administratiemodernizareprimarurecheni
Articolul anterior

Nou-născut adus în stare gravă la Piatra Neamţ

Urmatorul articol

Hai la vot, la vot, la vot… / Alegeri anticipate prin comune

AsemanatoareArticole

Peste 44.000 de pachete cu ajutoare vor fi distribuite în judeţul Neamţ
ADMINISTRATIE/POLITICA

Peste 44.000 de pachete cu ajutoare vor fi distribuite în judeţul Neamţ

25/01/2021
255
Instanța a decis: Cheile Bicazului rămân în județul Neamț
ADMINISTRATIE/POLITICA

Instanța a decis: Cheile Bicazului rămân în județul Neamț

14/01/2021
255
mugur-cozmanciuc-Parlament
ADMINISTRATIE/POLITICA

Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc anunţă importante amnistii fiscale pentru contribuabili

13/01/2021
256
Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț: Guvernul continuă proiectele de investiții demarate prin PNDL
ADMINISTRATIE/POLITICA

Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț: Guvernul continuă proiectele de investiții demarate prin PNDL

06/01/2021
260
PMP Neamț solicită ,,O reformă profundă şi care să fie realizată urgent, în Sănătate.”
ADMINISTRATIE/POLITICA

“Pe 6 decembrie vă aşteptăm la vot pentru ca împreună să mişcăm România. Votați PMP, poziția 1 pe buletinul de vot! ”

03/12/2020
256
Senator PNL de Neamţ , critici la adresa PSD
ADMINISTRATIE/POLITICA

Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”PNL înseamnă progres și dezvoltare, nu consum nesăbuit și risipă”

24/11/2020
260
Mai multe articole
Urmatorul articol
Hai la vot, la vot, la vot… / Alegeri anticipate prin comune

Hai la vot, la vot, la vot... / Alegeri anticipate prin comune

Comentarii 1

  1. Gaborul says:
    7 ani în urmă

    Bravo Urecheni, bravo Grumazesti, hooooooooooooooooooooouuuuuuuuuuuuuu Petricani, zero barat la drumuri !!!!!!!!, halal primar

ȘTIRI RECOMANDATE

Sindicaliștii Hipocrat anunță grevă la Spitalul Județean Neamț

Femeie accidentată pe trecerea pentru pietoni

4 ani în urmă
255
DSVSA cere condiţii mai bune în târgurile de animale, pe timp de ger

Familii nemțene afectate de incendii, ajutate de Guvern

6 ani în urmă
255
CAS Neamţ face un pas înapoi: Judeţul mai are nevoie de doar 11 medici de familie

Un medic de familie din Neamţ pentru Croaţia

7 ani în urmă
255
Stâlpul telegondolei şi tentative de suicid

Au apărut noi cazuri de rujeolă Persoanele cu deficit de vitamina A, mai predispuse la îmbolnăvire

3 ani în urmă
255

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

  • Petrotubul, 6-0 cu Moineștiul

    Romanul, neînvinsă în pregătire

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
  • Guvernul PNL, la raport: Noul model economic bazat pe dezvoltare și investiții este funcțional Președintele PNL Mugur Cozmanciuc: NU vom crește taxele și impozitele!

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
  • Mugur Cozmanciuc – Vom construi în județul Neamț un Centru Național de Sănătate! Pentru sănătatea nemțenilor avem la dispoziție 100 milioane de euro

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
  • NEAMȚ: CONTROALE ÎN TRAFIC PENTRU VERIFICAREA LEGALITĂȚII TRANSPORTULUI DE PERSOANE

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
  • O femeie din Urecheni a descoperit un proiectil exploziv în propria curte

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
Ziarul Ceahlaul

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • ITM Neamț : La doi angajatori, inspectorii de muncă au identificat persoane care prestau muncă nedeclarată
  • Iubirea care te sfârșește. O poveste adevărată
  • ROMAŞCAN CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI VEHICUL SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

ARHIVA ZIAR

ianuarie 2021
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« dec.    

Categorii

Știri recente

Control la firmele care au avut accidente de muncă în ultimii 5 ani

ITM Neamț : La doi angajatori, inspectorii de muncă au identificat persoane care prestau muncă nedeclarată

28/01/2021
PARASOMNIE; CRIME ȘI AGRESIVITĂȚI ÎN TIMPUL SOMNULUI (I)

Iubirea care te sfârșește. O poveste adevărată

28/01/2021
Două familii din Galați, cu copii mici, rămase izolate cu mașinile, în sălbăticie, din cauza GPS-ului

ROMAŞCAN CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI VEHICUL SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

28/01/2021
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

* Înregistrându-vă pe site-ul nostru web, sunteți de acord cu Termenii și condițiile și Politica de confidențialitate .
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .