Unsprezece dintre consilierii județeni au ales să schimbe macazul cât a fost în vigoare Ordonanța Traseismului

CJUnsprezece consilieri județeni anunță în ședința ordinară de vineri, 28 noiembrie, spre ce formațiuni politice s-au reorientat cât timp s-a aflat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2014, sau Ordonanța Traseismului, așa cum este ea cunoscută de când a fost inițiată și adoptată. Este vorba despre o situație centralizatoare a aleșilor locali care și-au declarat opțiunea conform acestui act normativ, situație ce va fi prezentată în plen, după dezbaterea celor 15 proiecte de hotărâre care se regăsesc pe ordinea de zi.

Primii care a decis să de partidul pe lista căruia au fost aleși  consilieri județeni, au fost Ștefănuț Ploscaru și Adrian Smarandei, de la PP-DD. Aceștia au ales să treacă în rândul UNPR-iștilor încă din data de 11 septembrie, respectiv 12 septembrie. În schimb, foștilor PDL-iști Cristian Tapalagă, Claudiu Stafie, Mircea Pintilie, Dionisie Dumitrașcu, Florin Andronache, Aurelian Jora și Lucian Pascariu le-a luat ceva mai mult timp să se hotărască încotro vor să se îndrepte. După ce au reflectat o bună perioadă de timp, aceștia au decis că este mai bine să se lupte pentru binele cetățenilor care i-au trimis în Consiliul Județean, din postura de consilieri independenți. Pe 6 octombrie, aceștia au optat oficial pentru funcția de consilier județean independent. Aceeași decizie a luat-o și consilierul Gabriel Pavăl, fost PNL-ist, însă cu o zi mai tarziu. Ultimul care și-a anunțat opțiunea, conform Ordonanței Traseismului a fost Andrei Ignat. După ce ani la rând a fost PNL-ist și mai apoi fondator al IRL, consilierul județean Andrei Iognat a ales să se alăture PDL-iștilor.

”Ordonanța Dragnea”, a șa cum a mai fost denumită, a fost publicată în Monitorul Oficial, după cinci zile de la adoptare, la începutul lunii septembrie. Ordonanța a deschis sezonul racolărilor politice pentru aleșii locali, timp de o lună și jumătate. Consilierii locali, primarii și șefii consiliilor județene au avut astfel la dispoziție 45 de zile pentru a-și exprima în scris opțiunea pentru un partid politic, o organizație a minorităților naționale sau să devină independenți fără a-și pierde mandatul.

 

Irina ȘTEFĂNESCU